неделя, 22 януари 2012 г.

Катино мезе

Да мина малко на друга вълна. Стига с това тесто. :)

Много обичам свинско месце, не знам за вас, ама аз съм голям фен. Преди не бях сякаш толкова месоядна, ама то с каквито хора се събереш, такъв ставаш!:)
Катино мезе - любимо ястие. Едно време майка ми често го приготвяше, но с годините сякаш го позабрави и все по-рядко и по-рядко се сещахме за него.




Рецепта - елементарна:

1 кг. свинско филе
2 глави лук
300 г гъби
100 мл олио (масло+олио) 
Сол
Черен пипер
1 лимон
Магданоз по желание


Месото се нарязва на средни по големина кубчета и се задушава в мазнината и 300 мл вода, докато омекне. Прибавят се лукът и гъбите нарязани на ситно. Добавя се малко вода, посолява се и се оставя са ври, докато се изпари водата и ястието се позапържи в мазнината. Сервира се поръсено с черен пипер и подправено с лимонов сок.

Много, много вкусно!:)





8 коментара:

Роси каза...

Бодвам си от твоето мезенце и отивам да метна едни пържоли,че идва време за питие!
Рецептата е супер,Дари!

Unknown каза...

М, да, да...
Определено едно много любимо ястие!
Целувки Даре:)

Таня каза...

Вече вечерях, но просто не мога равнодушно да подмина катиното ти мезенце! Много обичам :) Бодвам си няколко хапки...

Поздрави!

Мира каза...

И аз се нареждам край такова мезенце...Наздраве!
Хубава вечер!

Albena Weibel каза...

Катенце, представям си как ще паснат тези вкусни свински мезенца на една чашка ...червено , отлежало Амароне, ....с аромат на ванилия и плодове!
Прекрасно изглежда твоето мезенце! С удоволствие бих го опитала!
Нека идната седмица да е много успешна и щастлива за теб! Сърдечни прегръдки!

Mарияна каза...

Ммммм, много вкусно!:))

Анонимен каза...

Опитвала съм го преди години в Родопите, но май имаше и доматено пюре

Kokona каза...

Имам спомен, че като дете, в заведения в добруджанския край се предлагаше Катино мезе с доматен сос, но от детските си години не бях яла.Но майка ми го правеше без сос.
Навсякъде вече го срещам без сос, малко като друсан кебап е, но много вкусно.