сряда, 6 юни 2012 г.

Торта Andaluzja по рецепта на Ginger Cookies



След като първия път направих тази торта и не я опитах, то последва поправка.:)
Този път за рождения ден на свекърва ми.
Рецептата е на Вероника и може да я видите прекрасното изпълнение в нейния блог тук: Торта Andaluzja



За блатовете:
10 белтъка
2 равни супени лъжици брашно
160 грама смлени орехи
160 грама захар
120 грама пудра захар
40 грама какао

За жълтия крем:
10 жълтъка
70 грама пудра захар
2 ванилии
50 грама краве масло
1 пакетче желатин
75 грама течна сладкарска сметана

За кафявия крем:
* 250 грама шоколад
* 100 грама краве масло
* 100 грама течна сладкарска сметана

За глазурата:
* 200 мл прясно мляко
* 200 грама шоколад
* 30 грама захар
* 30 грама краве масло

* кръгла тава с откопчаващо се дъно, с диаметър 24 см.



Разбийте белтъците за около 2 минути, до получаване на пухкав сняг. На порции добавете и двата вида захар и продължете да разбивате, до получаване на гъст крем (8 минути)
Смесете брашното, смлените орехови ядки и какаото, разбъркайте сместа и добавете на 2-3 порции към белтъците, при непрекъснато разбиване с миксер.
Готовата смес разделете на 3 части.
Покрийте дъното на формата за печене с хартия за печене и намаслете дъното и стените на формата.
Изпечете последователно 3 блата в предварително загрята фурна на 200 градуса, за по около 15 минути на блат.
След изпичане извадете всеки блат от формата, заедно с хартията за печене и охладете върху решетка. След като изстинат, внимателно отлепете от хартията за печене.
За жълтия крем:
В съд на водна баня се смесват жълтъците, захарта и маслото. Периодично се разбъркват и варят на много тих огън, докато кремът се сгъсти. /отнема доста време/
1 пакетче желатин 10 грама се разтваря в 50 мл вода и се оставя да набъбне. След като се втвърди се разтваря на водна баня, докато се втечни. Добавя се към леко охладения крем и се разбърква.
Сметаната се разбива заедно с ванилията на пукав крем и се разбърква с напълно хладения крем с жълтъците.
Слага се първия блат във формата (24 см с откопчаващо се дъно), върху него се слага жълтият крем, а отгоре се поставя втория блат. Тортата се слага в хладилника, докато се приготвя кафявият крем.
За кафявият крем се разтопяват на водна баня шоколадът с кравето масло. Оставя се сместа да се охлади. Разбива се сметаната на пухкав крем и се смесва с охладеният шоколад. Сместа се изсипва върху втория блат и отгоре се поставя третият блат. Тортата се връща в хладилника и се оставя за няколко часа, хубаво да стегне (4-5 часа). Изважда се, откопчава се формата и се украсява с глазура.
За глазурата се смесват всички продукти в съд и се слагат на водна баня. Бъркат се до хомогенност. Когато всички продукти са добре хомогенизирани, съдът се маха от водната баня и се оставя глазурата да се стегне (по желание до гъстота за намазване). Тортата се намазва с глазурата. С част от нея може да се украси с шприцовани розички, или да се поръси със захарни декорации.
Забележка: Тортата позволява да се сглоби и без форма с откопчаващо се дъно. Добре охладените кремове са достатъчно стегнати и не се разливат.
Може да се постави първият блат в сервизна чиния, да се поставят последователно жълтият крем, вторият блат, шоколадовият крем, третият блат и глазурата и след това тортата да се охлади за няколко часа преди сервиране.

Препоръчвам я на шокохолиците :)))





Празнувахме на село. Края на май месец, в деня на рождения ден валя цял ден и плановете за парти навън бяха провалени. Тъкмо наредихме масата и изпече слънце, но беше късно за промяна, а и бе леко хладно, макар и слънчево.
Ето снимки и на масата:)




Да покажа и красивите цветенца от градината. За съжаление червения божур го изгубихме, но пък вятърът е довел много красиви макове, които използвах за декорация на масата.




Хубав ден на всички!:)


23 коментара:

Роси каза...

Дари,да ти е жива,здрава и дълголетна свеки,трапезата е чудесна,градината,доколкото се вижда приказна,а тортата-уникална!Чудесни са и снимките!Много кремче има,което съвсем е по мой вкус!Цветята също донесоха много настроение,благодаря!
Поздрави!

Живка каза...

Тортата е разкошна-рецептите на Вероника също.Справила си се перфектно-зарадвала си свекървата,да е жива и здрава!А цветята няма да коментирам-една малка фантазия просто....
Хубав ден!

Черпак с мерак каза...

Разкошество си сътворила Кокона!!!
И масата чудна,и цветята прекрасни!
Жива и здрава да е свекърва ти!
Щастливка е с такава снаха като тебе!
Прегръдки!

Габи каза...

Чух нещо за шокохолици да се говори и веднага дотичах :) А то не само тортата страхотна, но и масата ми събра очите! Невероятна красота! Да ти е жива и здрава свекървата и все така да се уважавате :) Поздрави!

Bety каза...

Коконка, чудесна празнична маса и не се съмнявам атмосфера по време на празненството!Тортата е определено много вкусна!
Здраве и много поводи за усмивки на рожденчиката!

traiana каза...

Прекрасна торта, а масата е невероятна! Да е жива и здрава рожденичката!И да те слуша повечко:)

Мъх каза...

Коконче, ти си снаха за чудо и приказ;) Такава торта за свекървата си е голямо нешо. Аз на моята още не съм правила, но ще взема пример от теб и току виж за следващият рожден ден съм я изненадала приятно;) Снимките са прекрасни!

Екатерина каза...

Страхотна маса! И чинийките как се връзват с маковете! А тортата е много вкусна и красива! Поздрави на свекърва ти! Да е жива и здрава!

fedora каза...

Първо, поздравления за тортосъздателката, т.е. за теб :)
Второ, поздравления, че си улучила на свекърва, щото ако не беше, то надали щеше да й подсладяваш живота така :) С други думи, поздравления и за двете ви, че сте се намерили и сте си паснали :))
Трето, да разбирам, че първият опит е бил много успешен и за теб никой не помисли, както и ти самата :))

Хубава вечер :)

MAZES каза...

mnooogo krem,obicham takiva pasti,no sım prinudena da se sıobrazyavam s mladata dama ,to damite ne yadat mnogo kremove,mnogo ryadko pravya za sebesi izljycheniya.

Ивелина Петрова каза...

ВСИЧКО Е ЧУДЕСНО!БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ!

ellyganova каза...

Не знам как си устояла да не опиташ това шоколадово изкушение. Направо ти се възхищавам, Дарка!
Тортата изглежда прекрасно, масата също. И цветята са много красиви!

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

Страхотни снимки,всичко е толкова цветно и красиво
а тортата е божествена,правила съм я и е една от любимите ми
:)
поздрави и хубава вечер

Diana Stoyanova каза...

Дари чудесна торта са чудесен повод! Поздравления!А за масата и цветятя нямам думи :)
Поздрави и хубава вечер!

Kokona каза...

Аз пак се изгубих по трасето :)
Благодаря ви за милите думи!:)

Или каза...

Еха, че е хубаво! Блазе на тази свекърва и за тортата, и за обстановката и най-вече за снахата! Сигурно е бил чуден празник?! Виждам освен шоколадово съвършенство и други май соленки вкуснотии.

di_ani каза...

Всичко изглежда много красиво и вкусно,Дари -
тортата е прекрасна! Аранжировката и снимките, страхотни!
Поздравления и още много поводи за празнуване, Диана

Albena Weibel каза...

Еххххххх.., че елегантно си поднесла тази тортичка, Дари! Страхотна си! Комплимент!Желая ви от все сърце много щастие и любов и.... винаги така да си хармонизирате със свекърва ти!!!! Толкова красиво аранжирана маса...., че ми се прииска веднага да седна на нея!!! Тортичката ти е уникална, а.... снимките с цветята ми подариха ... наистина много красота! Благодаря ти!
Желая ти един много красив и щастлив Уикенд и те прегръщам сърдечно!

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

Много красиво, трапезата, градината , цветята, а и тортата е прекрасна!Поздравления!

мерудия каза...

Поздравления! Лощото време не ви е довело лошо натроение! Напротив! Прекрасна торта!

Ginger Cookies каза...

Справила си се невероятно с всичко, личи си желанието и старанието, което си положила.
Радвам се, че си се доверила на рецепта от моя блог за такъв специален повод.
Поздрави.:)

Kokona каза...

Отсъствах и чак сега се включвам.
Много, много ви благодаря за милите думи :*

Rosita Vargas каза...

Es lo más hermoso que he visto en la red una gran delicia irresistible,felicitaciones,abrazos y abrazos.