понеделник, 10 декември 2012 г.

Кифлички със сирене, леща - гореща и стъргана салата


Разглеждайки днес блога на Катя страшно огладнях. :))) Затова се метнах отрано и реших да направя едни кифлички за закуска, леща и стъргана салата.

Макар "творенията" да не са нещо невиждано и нечувано ще споделя рецептите.

Кифлички със сирене

Продукти за тестото:

2 яйца
200 мл вода
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
80 мл олио
100 г настъргано твърдо сирене (ползвах добре узряло козе сирене)
550 г брашно
1/2 кубче свежа мая (21 г)

Нужни са още:

50-100 г брашно за доомесване
олио за намазване на тавата
50 г настъргано сирене за пълнеж
маково семе за поръсване
1 жълтък + 2 с.л. кисело мляко за намазване на кифличките


Продуктите за тестото слагаме в описания ред в контейнерчето на хлебопекарната, като маята се натрошава най-отгоре и тестото се меси и втасва на програма тесто 1 час и 30 мин. След като минат първите 5 мин от месене, отваряме капака на хлебопекарната и ако е нужно добавяме лъжица брашно, за да се образува хубава мека топка нелепнещо тесто.

Ако нямате хлебопекарна, то пресейте брашното в тава, направете кладенче, чукнете яйцата вътре, добавете олиото и настърганото сирене. Във водата разтворете маята, добавете солта и захарта и лъжица брашно. Разбъркайте да стане на каша и оставете да втаса на топло. След като набъбне, изсипете маята в кладенчето и замесете меко тесто. Оставете да втаса покрито с кърпа на топло.
Може предварително да затоплите на най-слаба температура фурната и когато тестото е омесено, да го покриете с кърпа и да сложите на топло в изключена фурна, докато не удвои обема си.
Фурната не трябва да е гореща!


Втасалото тесто премесваме отново върху посипан с брашно плот. Разделяме на 10 еднакви части. Всяка една разточваме на кръг с диаметър около 15 см. Слепваме по две кръгчетата, като между тях поръсваме от настърганото сирене. Леко разточваме с точилка, за да прилепне сиренето и разрязваме на парченца като торта. Всяко едно навиваме от външната страна навътре, за да се образува кифличка.
Кифличките подреждаме в намазана с олио тава и оставяме да втасат на топло, за около 10-15 мин. Намазваме с разбития с кисело мляко жълтък, поръсваме с маково семе и печем в загрята на 200 градуса фурна около 10 мин.


Стават много бързо. Внимавайте да не ги изгорите или да се препекат! Много са пухкави и мекички. :)
Готовите кифлички не се покриват, а се нападат горещи. :)

Стъргана салата


Продукти:

5-6 средно големи сварени картофа
5 сварени яйца
5-6 кисели краставички (средна големина)
100 г майонеза + 100 г кисело мляко
150 г твърдо сирене
3-4 стръка копър или магданоз
сол, черен пипер - на вкус


В сервизна купа или чиния настъргваме 2 картофа. Подправяме със сол и черен пипер, поръсваме с нарязан на ситно магданоз или копър. Добавяме от майонезения сос, като посипваме леко с лъжица на места.
Отгоре настъргваме 2 яйца, част от сиренето и отново поръсваме с подправки и добавяме малко сос.
Следват отново картофи, кисели краставички нарязани на кубчета (ако са по-твърди може и да се настържат), отново подправки и сос.
Настъргани яйца, сирене, отново майонезен сос и подправки.
Най-отгоре се настъргва сирене или сварени яйца.
Салатата не се бърка!

И последно за днес:

Леща


250 г леща
1 морков
1 малка глава лук
1 глава чесън
1 с.л. чубрица
5-6 стръка магданоз
2 ч.л. сол (зависи от солта)
1 ч.л. черен пипер
2 к.л. червен пипер
1 с.л. брашно
100 мл олио

Измиваме лещата и я слагаме в литър вода да заври.
(Винаги хвърлям първата вода)
Прецеждаме лещата и отново я връщаме в тенджерата на котлона. Добавяме 2,5-3 литра вода. Една глава лук нарязан на ситно, моркови нарязани на кубчета и половината скилидки чесън нарязани на ситно, и оставяме лещата да ври 30 мин на тих огън. (Лещата която купувам ври толкова до готовност)
Загряваме олиото в съд на котлона, запържваме брашното, добавяме червения пипер и след като се сгорещи запържваме лещата.
Връщаме лещата на котлона, добавяме чубрица, нарязан на ситно магданоз, сол, черен пипер и останалия чесън нарязан на ситно и оставяме да поври още 5-7 мин.

Много години подред не съм правила леща ( с едно изключение на крем супа от леща по рецепта на Катя), но отскоро се завърна в нашето меню. :)
Това е моят начин за приготвяне, без да запържвам предварително продукти. :)

Толкова за днес от мен.

Хубав следобед!

7 коментара:

Черпак с мерак каза...

Ухаааааа ..какви кифличкиииии..
Супер са и салатката и лещата макар и гореща:)))
Поздрави!

fedora каза...

О, Коки, много предложения и все хубави!
С кифличките бих закусила, с лещата -обядвала, а със салатаката - вечеряла :), но ако съм много гладна, ще нападна и трите вкусотии едновременно :))

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Само от лещата отказвам :) , ама не щото не е хубава , а щото не мога да я ям :( ! Кифличките са страхотни и аз не бих чакала , а ги нападам горещи , а виж за салатата се замислих ...дали да не направя за вечеря една такава ? Имам и малко печено св. месце ,ще се допълнят чудесно за калориите :) !
Искам да ти благодаря тук за чудесните и много забавни коментари оставени в моя блог :)....разсмяха ме искренно :) !
Благодаря ,Кокона !
Хубава вечер ! Прегръдка най-сърдечна !

Unknown каза...

Не знам дали ще ми повярваш Даре, обаче скоро и аз правих солени кифлички и леща, които чакат да бъдат публикувани:)
Соленчиците ти са много красиви, а лещичка обичам и честичко си приготвям.
Благодаря и аз за чудесните коментари!
Прегръщам те и се радвам, че зареди батериите пак:)

Мира каза...

Мнаго топло и уютно при теб!Лещата много я обичам,а кифличките са неустоими!Подобна салатката съм правила ,но твоя настърган вариант ме впечатли.Ще пробвам,благодаря за идеята!
Хубава вечер!

Мъх каза...

Аз лещата ще я пропусна, поомръзна ми, цял живот я ям;)
Но от всичко останало ще вземам с голямата лъжица ( вилица);)

Екатерина каза...

Сега пък аз огладнях, това да не е "Предай нататък" :):):)Абсолютно всичките ти рецепти днес ми допадат много, толкова вкусно си приготвила всичко: тези малки пухкавелки, стърганата салатка и вкусната леща, всичко е много вкусно! Поздрави!