неделя, 9 декември 2012 г.

Най-вкусната шоколадова торта по Ирина Купенска





За втори път правя тази торта и за втори път с Милка с малини. Така и не намерих Милка с круши, но уверявам ви, и с този шоколад се получава чудесна торта. На вид моите торти не са същите, но само визуално не съм спазила украсата с пуричките.




Рецептата е на Ирина Купенска. Изпробвах вече няколко нейни рецепти и всички са страхотни, хубаво обяснени и досега провал с направата на нейна рецепта не съм имала.

Рецептата на Ирина може да видите тук: Най-вкусната шоколадова торта



8 коментара:

Мъх каза...

И аз така с Ирина и нейните неустоими рецепти и фантастични снимки. Чудесна е Коконче, а този с малините ми е любимия шоколад напоследък!

ellyganova каза...

Страхотно изглежда, Даре!
И аз сега се оглеждам за рецепта за торта. Ако не е много сложна, ще я направя и аз :)

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

обожавам шоколадови торти!!!
Поздрави и хубава вечер

Анонимен каза...

Тортата изглежда невероятно бих искала да я направя, но връзката към самата рецепта явно не работи или сайта е провреден..Някой случайно има ли рецептата?

Kokona каза...

Проблемът е в блога на Ирина.
И на мен ми даде грешка когато я потърсих в Гугъл. При отваряне на рецептата дава грешка.
Може да попиташ в страницата и във фейсбук:
https://www.facebook.com/sunshineskitchenpage?ref=ts&fref=ts

Kokona каза...

Sunshine's Kitchen

Анонимен каза...

МНого благодаря за бързия отговор! За съжаление още снощи написах едно съобщение, но отговор няма, а тортата трябва да я направя днес..Вие случайно да имате рецептата? Тоест аз имам самата рецепта, но начина на приготвяне и тн, обясненията ги нямам..

Kokona каза...

Включвам се с голямо закъснение, но не съм видяла по-рано, че има коментар.
Линкът вече е активен, доколкото виждам, но за всеки случай ще копирам от блога на Ирина, как се приготвя тортата.

"Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.

Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.

След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.

*От посочените продукти се получават 3 блата с диаметър 18-20см. Правила съм по-голяма торта, с диаметър 24-26см, като за нея направих двойна доза и изпекох на два пъти, като всеки блат разрязах на две и се получиха общо 4 блата.

Продукти за шоколадовия мус:
400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка

Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят. А ние не искаме омлет :)
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня (това е по желание, ако не се притеснявате от ползването на пресни яйца, можете и да го пропуснете).
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата.

Имайте предвид, че колкото по-черен шоколад (с по-висок % на какао) използвате, толкова по-гъст ще бъде мусът. При 50:50 черен към млечен, се получават добри резултати. Не бих ви съветвала да ползвате единствено млечен, тъй като рискувате мусът да не стегне.

Сглобяване:
Върху поднос или поставка за торта се слага един шоколадов блат. Върху него се нанася част от муса и се разпределя равномерно. Така се процедира и с останалите блатове. Накрая цялата торта се измазва с шоколадовия мус и се декорира по желание.
В случая, аз съм подредила по борда шоколадови пурички, но може да използвате всичко, което ви е налично. Например да облепите със смлени ядки, настърган шоколад, дори натрошени трохи от блат. Използвайте въображението си, то няма да ви подведе.