неделя, 9 декември 2012 г.

Рибен гювеч




500 г рибно филе (скумрия, хек или друго по желание)
300 г гъби печурка
1 връзка зелен лук
1 к.л. сол
1 к.л. мащерка
1/2 к.л. бял смлян пипер
3 с.л. зехтин

1 кг обелени картофи
200 мл готварска сметана
1 ч.л. сол


Нарязваме лука на ситно, гъбите на полумесеци и ги запържваме в зехтина за 3-4 мин. Подправяме със сол, бял смлян пипер и мащерка и изсипваме и разпределяме сместа в глинен гювеч. В същия намаслен тиган запържваме и от двете страни нарязаните на малки парчета рибни филета за по 2 мин. от всяка страна. Нареждаме филетата върху гъбената плънка.
Обелените картофи нарязваме на кубчета и слагаме в тенджера с подсолена вода да се сварят. Когато са готови, отцеждаме водата, добавяме сметаната и намачкваме с преса. Разпределяме картофената смес върху рибните филета, изравняваме добре, или с вилица оформяме резки и слагаме гювеча в студена фурна. Включваме на 250 градуса и печем около 40 мин . , или докато картофеното пюре придобие златиста коричка.
Сервираме топло на порции с чаша вино по избор.




1 коментар:

Diana Stoyanova каза...

Страхотна идея! Благодаря, че сподели, записвам си за проба :)
Хубава нова седмица!