четвъртък, 25 април 2013 г.

Новогодишна торта





И... по никое време да пусна рецептата на новогодишната торта :P

За блатовете:


5 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч смлени орехови ядки

Яйцата се разбиват със захарта. На малки порции се добавя брашното. Накрая се добавят смлените орехови ядки и сместа се разбърква с лъжица. Разделя се на 3 части. Всяка една се пече в покрита с хартия за печене тава с диаметър 26 см.
Блатовете се охлаждат върху решетка.

Кремове: (рецептата за кремовете е от рецептата за крема, с който се пълнят на орехчета)

Маслен крем:

1 и 1/2 ч.ч пудра захар
250 г краве масло
2 жълтъка
1 ванилия на прах

Маслото и захарта се разбиват до побеляване и последователно се прибавят жълтъците и ванилията.

Орехов крем:

1 и 1/2 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч. смлени орехови ядки
1/2 ч.ч захар
2 с.л. какао

Млякото и захарта се слагат в съд на котлона. Добавят се орехите и се бърка на слаб огън, докато крема се сгъсти. Добавят се 2 с.л. какао.
Оставя се да изстине.

Млечен крем

1 ч.ч прясно мляко
1 с.л. брашно
2-3 с.л. захар

Брашното и захарта се добавят в млякото и се разбърква добре, за да няма бучици. Сместа се загрява на котлон, докато крема се сгъсти. Оставя се да изстине.
Трите охладени крема се смесват.

За тортата са нужни още:

Плодовете на 1 компот от праскови
50 г тъмен шоколад
какао и пудра захар за поръсване.

За украса:

Айсинг от 1 разбит белтък със 150 г пудра захар. 
Айсингът се изсипва във фунийка от хартия за печене, изрязва се съвсем леко връхчето и е готов за рисуване.

Сглобяване:

В сервизна чиния слагаме първия блат, нарязваме прасковите на тънки лентички и подреждаме половината от тях върху блата. Добавяме една част от крема.
Слагаме втория блат, нареждаме останалите праскови и добавяме отново една част от крема.
Отгоре слагаме третия блат и измазваме тортата с останалия крем. Тортата се поръсва съвсем леко с какао и настърган шоколад в краищата. Отгоре се рисуват снежинки от айсинг. Поръсват се леко с пудра захар. Преди консумация е хубаво да престои 24 часа.
Снежинките най-добре да се направят няколко часа преди сервиране на тортата.




1 коментар:

Zornitsa Nikiforova каза...

За такава вкусна торта винаги е време, какво като навън е 25 градуса :)
Супер е!