петък, 10 май 2013 г.

Шоколадова торта с пияни вишни





За блата:
    260 г брашно
    500 г пудра захар
    10 яйца
    3 с. л. какао
    за крема:
    6 с. л. какао
    100 мл коняк
    300 г масло
    120 мл прясно мляко
    200 г захар на кристали
    250 г пудра захар
    8 яйца
    2½ ч. ч. вишни без костилките
    200 г натурален шоколад
    2 пакетчета ванилена захар
    50 г филирани бадеми или други ядки
    200 мл разбита сметана за украса


Два дни преди да се направи тортата, вишните се накисват в коняка и 3 с. л. захар. Съдът се покрива плътно и се поставя в хладилника.
Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавят пресятото брашно с какаото. Сместа се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и е поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С. Готовността на блата се проверява, като клечка за зъби се забива в центъра на блата - когато се извади, тя трябва да е суха.

За крема - захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместа се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Яйчният крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления, слага се ванилията. Какаовият крем е готов.


От изстиналия блат се отрязва хоризонтално пласт с дебелина 1,5 см. Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част. В нея се слагат 2/3 от какаовия крем. Върху него се подреждат половината от отцедените от коняка вишни. Останалият крем и вишни се смесват с отделената мека част на блата. Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака.


Така сглобената торта се залива с глазура, приготвена от стопения на водна баня шоколад и 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни.


Източник - списание Меню


Направих тортата с половин доза от продуктите за тава с височина 7 см.
За заливка ползвах 400 г шоколад и 300 мл сметана. Загрях сметаната на котлона, начупих шоколада, разбърках добре и оставих да се охлади леко. Залях тортата със сместа , като намазах по-голямата част отгоре, за височина и украсих с настърган шоколад (купен готов), бадеми и пияни вишни.



1 коментар:

Dani каза...

Даре, любима комбинация на вишни и шоколад!
Прекрасна е!
Хубав петък!