четвъртък, 13 юни 2013 г.

Лесна маслена питка с черно пшенично брашно на La Grande Famiglia




Продукти:
* 800 г + 50 г при разточване черно пшенично брашно Ла Гранде Фамилия
* 2 яйца ( 1 жълтък се оставя за намазване)
* 150 г масло
* 100 г кисело мляко
* 100 мл прясно мляко
* 100 мл вода
* 1 суха мая 7 г
* 1 с.л. захар
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. сусам
* 1 с.л. галета

Приготвяне:
* В голяма купа пресяваме брашното. Добавяме маята, солта, захарта и разбъркваме добре. Правим кладенче по средата и добавяме водата, прясното мляко, киселото мляко, едното яйце и останалия белтък и 80 г размекнато масло. Замесваме тесто, което месим в продължение на 10 мин. Трябва да стане меко и еластично тесто.
* Слагаме тестото в купата, покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло. След като удвои обема си го премесваме отново и го разточваме върху набрашнен плот на дълъг правоъгълник. Намазваме с 50 г масло от край до край правоъгълника. Навиваме на руло.
* Намазваме с останалото масло кръгла тава за печене с високи стени. Добавяме галетата и с потупване разпределяме добре в тавата, за да не залепне питката при печене. Слагаме навитото руло в тавата, като го завиваме като кравай. С нож разрязваме на триъгълници рулото, както е в тавата и оставяме да втаса на топло. След като е увеличило обема си го намазваме с разбит жълтък, поръсваме със сусам и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 30-40 мин. Проверяваме с клечка, като забождаме в питката дали е готова. * При нужда, при печене, ако потъмнява по-бързо питката, а вътре не е готова, покриваме с лист алуминиево фолио, за да не изгори отгоре.
* Готовата питка изваждаме от фурната, напръскваме със студена вода, покриваме с кърпа и оставяме за 10-15 мин.



4 коментара:

Dani каза...

Чудесна е, Даре!

Unknown каза...

Много апетитна питка с интересно оформяне! Браво! Ще я пробвам, но за съжаление нямам от това специално брашно. Весели Великденски празници - здраве, добър късмет и успехи!:)
cveteto3101

Kokona каза...

Здравей, Цветето! Радвам се, че питката ти харесва :)
Брашното може да намериш в Кауфланд на много достъпна цена.

Весели празници! :)

Kokona каза...

Благодаря ти, Дани! :)