неделя, 10 август 2014 г.

Домашен сладолед с лофант и лимон

Коригирам публикацията си, за да добавя повече информация за билката лофант.
За източник избрах по-краткото описание в сайта на аптеки Оптима тук: www.apteka-optima.com
Лофант е билка, която набира все по-голяма популярност както в България, така и по целия свят.

Притежава уникални лечителни свойства, като често заради тези си качества бива сравняван с жен-шена. Учените – фитотерапевти уверяват, че няма заболяване, при което лечебните свойства на лофанта да не помагат. То действително притежава уникални лечебни свойства, затова се счита за символ на младостта и красотата. Лофант може успешно да се прилага за: Преодоляване на полова немощ и засилване на сексуалното желание; Заглажда бръчките; подхранва косата в дълбочина, като я прави по-сияйна, буйна и жива; премахва главоболието; спомага преодоляването на менструални болки; има пречистващо действие за бъбреците, жлъчката и черния дроб; регулира обмяната на веществата; благоприятно подпомага възстановяването от нервни разтройства; забавя силата на стареенето; облекчава болките при парализа на лицевия нерв; облекчава заболявания на храносмилателната система – гастрит, разстройства на стомашно-чревният тракт; може да се използва и в кулинарията за придаване на ароматен привкус на ястия както от месо и риба, така и за сладка, компоти и сокове.

Действие и приложение: В зависимост от начинът си на употреба, лофант може да се прилага за различните симптоми и оплаквания от дадени заболявания. Така например ако консумирате млади листа от тази билка, заедно с храната си (независимо дали в сурово или сготвено състояние), можете да повишите по естествен начин мъжката потентност, да подпомогне лечение на простата или да подпомогне забавянето на стареенето. Напълнени възглавници с изсушени листа и съцветия от билката помагат срещу безсъние и главоболие. При напукана кожа на краката, накиснете растението в гореща вода и потопете ходилата си в лековитата получена отвара. Също премахват чувството на умора в краката в края на работния ден. Лечебни вани с лофант успокояват бебетата и те спят по-дълго. Благодарение на него, тяхната кожа става по-мека, еластична и не страда от от гнойни пъпчици. Регулира успешно кръвното и обмяната на веществата. Настойка от свежи листа и цвят, употребена вътрешно и външно подпомага благоприятно заболявания като гастрит, парализи, треперене на крайниците, болести на черния дроб и пикочните пътища. Можете да направите лечебни вани и инхалации при: болести на нервната система, сърдечно- съдова дистония, бронхиална астма, премахва бръчките, прави косата и кожата по-сияйни и жизнени. Лофантов мед, комбиниран с препарати на лофантова основа действа лечебно и профилактично срещу лъчеви болести.

Начин на употреба: Чрез чайове, настойки, отвари и инхалации. 
Доскоро и аз не бях чувала за билката лофант, докато приятелско семейство на свекърите ми не им дадоха семенца. Потърсих информация в интернет, а след това и рецепти и попаднах единствено на една рецепта с лофант в блога на Пепи. Разбира се, веднага ѝ писах, и с последващи наставления от нея, вече пиехме всекидневно лофантова лимонада - много освеждаваща и вкусна, с приятен анасонов вкус и мирис.
Нашият лофант е все още малък, но ще порасне повече за следващата година.


Ето и рецептата за сладоледа. С лайм вместо лимон сигурно щеше да се получи по-добре на вкус, но на село няма как да се сдобия с него :)


Продукти:
* 300 г лимони
* 60-70 броя пресни листа лофант
* 300 мл прясно мляко, най-добре пълномаслено

* 200 мл сладка сметана за разбиване (около 30% масленост)
* 6 жълтъка
* 200 г захар



Начин на приготвяне:
* Като начало, поставете подходяща кутия за съхранение (пластмасова, керамична или метална) във фризера.
* Нарежете лимоните на едро, добавете половината захар и ги пасирайте заедно с 10 листенца от пресния лофант.
* В друг съд разбийте жълтъците с остатъка от захарта до пълното ѝ разтваряне и получаването на кремообразна смес.
* В същото време, изсипете млякото и сметаната в тенджерка и загрейте на котлона. Добавете лофанта, варете 5 мин и оставете да се запари за 10 мин. Прецедете сместа.
* Добавете жълтъците към млякото и сметаната и разбъркайте с дървена лъжица. Върнете обратно на слаб огън и продължете да бъркате, докато сместа леко се сгъсти.
* Махнете от котлона и добавете пюрето от лимони с лофант.
* Извадете кутията от фризера и я напълнете 3/4 от нея с получената смес. Ако остане, разпределете в друг съд. Оставете леко да изстине в хладилника, а след това прехвърлете във фризера, без да покривате съдовете.
* След 30 минути извадете, разбъркайте добре и върнете обратно.
* След още 30 минути направете същото и повторете, докато сместа не е напълно замръзнала.
* Можете да съхранявате сладоледа няколко седмици във фризера.
* Извадете около 20 минути преди консумация, за да се отпусне леко, и след това сервирайте.


10 коментара:

pep-4o каза...

чудесен ! Тези дни ще направя такъв на милото :)

Dani каза...

Не знам какво е лофант, Даре :)
И аз правих тези дни сладолед с лайм, но по бърза процедура - с йогурт и подсладено кондензирано мляко!
Спокойна седмица от мен :)

vesela каза...

Дари, сладоледа ти изглежда изкусително, но нямам никаква идея що е то лофант - нито съм го чувала, нито съм го виждала...

Kokona каза...

Благодаря, момичета :)
Коригирах публикацията и добавих информация за лофант :)

Dani каза...

Благодаря ти, Даре :)

Роси каза...

Даре,не бях чувала за тази ароматна билка.Много свежарски звучи сладоледа ти!Прегръдка и хубав август да ти е!

Unknown каза...

Дарееее и ти се появи коконоооо:)))
Фантастично лятно предложение, а и научих нещо ново! Прегръдки!

Екатерина каза...

Не съм го чувала, благодаря, че разшири познанията ми и то по този вкусен начин:) Изкушаващ е сладоледа, а ти си за адмирации как си успяла да го снимаш, при мен винаги се разтопява:))) Поздрави!

Мъх каза...

И за мен е нова тази билка, но още утре ще се огледам дали пък нямам такава. Изглежда ми позната на вид. Мерси, Коконче за идеята!

Kokona каза...

Роси, Екатерина, Кате, Мъхче, много ви благодаря :)