понеделник, 18 август 2014 г.

Лимонада с шизандра (китайски лимонник)


Известен от древни времена, китайският лимонник има уникален химичен състав и това се отнася до почти всички части на растението-едногодишни клонки и кората им, листа и корени и преди всичко, разбира се – плодове и семена. Не случайно този вид е включен в списъка на десетте най-ценни растения в света. Китайските лекари и тибетските лами отнасяли лимонника към лекарствените  растения от първа категория.
Плодовете са богати с органични киселини-лимонена (10.94%), яблъчна (7.6%), винена (около 0.8%),  янтърна и др., което определя и киселичкия им вкус.
Значително съдържание на аскорбинова киселина (витамин C), достигащо в сушените плодове до 250-360 мг %, а  според някои автори и до 500-580 мг % .  Съдържат още неголеми количества захари, в свежи плодове до 1.5 %, а в изсушените-16%; биофлавоноиди, каротиноиди, сапонини, пектин (около 4%), танини и багрилни вещества (около 0.15%), съединения с P-витаминно действие, етерично масло. Натуралния сок от плодовете на лимонника съдържа: сухо вещество-11.7-12.9%; киселини-5.2-9.8%; пектин-0.15%; захари 0.7-2%; танини и багрилни вещества -0.11-0.35% и около 0.03% токоферол (витамин Е). Листата, летораслите и корените също са много ценни. Например в листата 
съдържанието на витамин C  е пет пъти повече от това в плодовете. Сравнително високо е и масленото съдържание –в листата -0.8%, в кората 0.6%, докато в плодовата кожица и плодовото месо е само 0.1-0.3%. Минералните вещества са представени от солите на калция, желязото, мангана, фосфора и на редица микроелементи в това число кобалт, никел и мед.
Почти всички части на растението съдържат етерично масло –кората (0.6-1.21%), стъблата (0.2-0.7%), но най- много семената. Чрез пресоването им се получава 33.8% обикновено тлъсто масло и от 1.6 до 1.9% етерично масло  с подчертано траен аромат на лимон. В състава на първото влизат глицериди на линоленовата, олеинова и други мастни киселини, допълнени от токофероли (витамин Е). В семената се съдържат известни количества белтъчни вещества. В корените и кората на младите леторасти е установено наличието на хинин.
При продължителни изследвания проведени в Англия, Русия, САЩ, Швеция и на други страни е установено, че в плодовете на шизандрата се съдържат съединения, които не са витамини , не са ензими или минерални соли. Нарекли ги адаптогени , а по- късно лигнани(лигналити), т.е.жизнено важна субстанция, която не само подобрява, а удължава живота на човека. Шизандринът е основна съставка на тази група съединения и се представя с относително стабилно съдържание около 1.1%,  като варира от 0.75 до 1.86% (в 1.25 г суха дрога се съдържа 20 мг лигнани).
Съдържанието на шизандрин и сходните му съединения обуславят основните фармакологични (лечебни) свойства на китайския лимонник.

 
Лечебни свойства
Обобщените изследвания показват, че лимонника има широк спектър на въздействие върху организма на човека, но преди всичко като природен адаптоген и  стимулатор на централната нервна система. Препаратите, получени главно от семената, премахват умората, сънливостта, лошото настроение, помагат при депресивни състояния; повишават работоспособността и не само физическата, а преди всичко активират дейността на мозъчните клетки; подобряват познавателните способности, като подпомагат усвояването на сложни знания; при възрастни хора поддържат паметта в активно състояние. Тонизиращото, освежаващо и стимулиращо действие на лимонника е особено ясно изразено при напрегната умствена работа или такава, която изисква максимално съсредоточаване на вниманието и бързо вземане на важни решения. В тези случай много важно е, че неговото тонизиращо действие не е съпроводено с изтощаване на нервните клетки.
Установено е положителното  влияние на препаратите от шизандра върху работата на сърцето и сърдечно –съдовата система, върху обмяната на веществата и състава на кръвта в тази посока се действа за удължаване на живота , главно чрез задържане процесите не стареене.Засилват тонуса на сърцето и сърдечните съкращения, като увеличават амплитудата им. Препаратите от лимонника имат защитен ефект върху тъканите на сърцето, увредени от продължително приемане на лекарства. Препоръчват се също и като стимулиращо средство при сърдечни заболявания от функционален характер и отслабено дишане. Добре се повлияват и болните от астма. При хипотонии артериалното налягане се повишава. Имат стимулиращо въздействие върху имунната система, като осигуряват и устойчивост към пораженията, които нанасят болестите, заедно с ускоряване на възстановителните процеси. При пневмонии успокояват нощното изпотяване и намаляват отделянето на секрети от белите дробове, а след  хепатит стимулират възстановяването на чернодробните клетки. Изграждат в организма поносимост към стрес-физиологичен и психологичен, както и към действието на слаби отрови. Потискат процесите на затлъстяване. Китайският лимонник противодейства на уврежданията настъпили в следствие на консумация на повече алкохол, захар, кафе. Предпазва от усложнения при захарен диабет и може да спомогне при лечение на леки форми. Има и защитен ефект срещу токсични вещества-радиоактивно замърсяване и рентгенова радиация, химични отрови , запрашаване. Поддържа силите при тежко и продължително натоварване, като чрез индиректно въздействие върху целия организъм му помага да мобилизира силите си и да се справи  без увреждания.
Особен интерес представлява способността на плодовете да усилват чувствителността на периферното и централното зрение, ускоряват привикването на очите към тъмнина, подобряват нощното зрение. Помагат и на хора с късогледство. Препоръчват се за профилактика при зрителна умора следствие продължителна
работа пред екрани или при работа изискваща постоянно различаване на цветовете. Лимонникът повишава устойчивостта на организма на кислороден глад. Това го прави подходящ при условията на понижено атмосферно налягане и при всички случай на помещения , в които съдържанието на кислород е понижено. За лечебни цели се използват листа, леторасти, плодове и семена. Листата се събират в началото до средата на лятото, плодовете – при узряване , леторастите – след листопада, късно есен или рано напролет преди набъбване на пъпките. Най-често се използват сушените плодове.

Използване
В източните страни лимонникът се използва най вече от здрави хора за поддържане на работоспособността  за по-дълго време, за спадане на напрежението, за поддържане на телесното тегло в оптимални граници.  А също така предпазва човека от  енергията на завистта, злобата и агресията. Засилва енергията и привлекателността на човека. Това е аромата на късмета и успеха.
Всеки може сам да установи оптималната доза за своя организъм. Това се прави чрез пробни дози, като се знае, че ефектът може да се очаква 30-40 минути след приема и че продължава 4-6 часа. Ако лимонникът се употребява разумно и през устата, той много рядко ще даде странични явления.
Източник:  http://www.zeleno.bg/bg

Лимонада с шизандра



 * 15 пресни листенца шизандра
* сокът и кората на 1 лимон
* мед на вкус - 5-6 с.л.


 Листенцата се варят в литър вода за 10 мин. Оставят се да се запарят за 30 мин. Сместа се прецежда и охлажда, добавя се сокът и настъргана кора от един лимон и лимонадата се сервира с лед, лимонови резени и листенца шизандра.




4 коментара:

Мъх каза...

Звучи примамливо, макар че не виждам как ше го пробвам. За пръв път чувам за това растение и надали ще чуя скоро. КЪДЕ ГО НАМЕРИ?
пОЗДРАВ, кОКОНЧЕ!

Kokona каза...

Винаги сме го имали в градината, Мъхче, но си го отглеждаме за красота, а то какви лечебни свойства имало...:)
Не винаги има плодчета, но ако тази година се появят, ще консумираме и тях, щом са толкова полезни.

Роси каза...

Аааа,много ботаническо е станало напоследък тук,Дари,от къде ги намираш тези билки и храсти все толкова полезни и ароматни? :)Бих пийнала лимонадка с пожелание за хубав вторник!

Kokona каза...

Свекърва ми ги сади, Роси, кой каквото даде полезно и после забравяме :)