четвъртък, 25 септември 2014 г.

Лазаня


Да си покажа лазанята.
Всеки път като приготвям лазаня, все не идва ред за снимки, но веднъж ми дойде ентусиазмът и я снимах, но пък стоят снимките в папката и чакат да бъдат публикувани, а рецептата описана. :) Снимките са на лазаня направена в малък глинен гювеч без капак, но ще посоча количеството продукти за малко по-голяма правоъгълна тава, в която често правя лазанята.


Правя лазаня по мързеливия начин, а именно, без да потапям корите във вряща вода, а направо ги редя в тавата. Просто добавям повече сос и корите поемат соса, докато се готви лазанята.
Предпочитам лазаня със смляно свинско месо и сирена. Тази е именно такава.



Рецептата:
За тавичка 20х30 см и височина 7 см са нужни:

* 15 броя кори за лазаня

* 80 мл зехтин
* 1 стрък зелен чесън (или скилидка чесън нарязана на ситно)
* 1 стрък пресен лук

* 500 г смляно свинско месо
* 1 буркан консервирани домати със сок
 * няколко листенца пресен босилек, или 1 к.л. изсушен босилек

* сол, черен пипер на вкус

За бешамела:
* 800 мл прясно мляко
* 40 г краве масло
* 60 г брашно
* щипка индийско орехче
* сол
* черен пипер

За поръсване:
* 150 г синьо сирене (или кашкавал)
* 100 г моцарела
* зехтин


Нарязаният на ситно лук и чесън се задушават в зехтин. Добавя се смляното свинско месо и се бърка енергично да се раздроби и запържи.
Следва консервата домати, сол и черен пипер на вкус, и нарязан на ситно босилек. Оставя се сместа да поври 10 мин.

За бешамела:
Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното, докато стане златисто. Налива се млякото, бърка се енергично, докато се превърне в гъст сос. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

На дъното на тавата (30х20 см) се поставят ред кори за лазаня (3 броя) и се напръскват със зехтин, следва плънката с месо и отгоре малко бешамелов сос. Отново кори за лазаня, зехтин, плънката с месо и бешамелов сос. Поръсва се с малко синьо сирене и следват отново кори за лазаня, зехтин, плънка с месо и бешамелов сос и така докато свършат продуктите. Най-отгоре се завършва със сос и лазанята се поръсва с натрошено синьо сирене и кръгчета моцарела.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 50 мин.

Изважда се, оставя се леко да се охлади преди да се разреже на порции.



5 коментара:

Роси каза...

Е,сега,по мързеливия начин,недей така,кажи по-добре по хитрия начин :) .И аз така с корите,не им трябва никакво потапяне,варене и т.н.
Лазанята ти е жестоко апетитна,с Линчето днес сте невъзможни за издържане.Поздрав и хубава вечер,Дари!

Dani каза...

Никога не варя кори за лазаня!
Хората са го измислили :)
Твоята, Даре изглежда чудесно, макар че аз обичам и вегетарианска.
Обикновено със спанак и сирена, или бяла със сирена и сос :)
Хубава вечер от мен!

Екатерина каза...

Чакай да си поема дълбоко въздух, че снимките ти просто са невъзможно вкусни! Ей, страхотна лазаня, сочна, апетитна, неустоима! Поздрави!

vesela каза...

Дари, правя лазанята по подобен начин, но никога не съм слагала чесън, ще опитам следващия път.

Kokona каза...

Благодаря, момичета :)
Веси, идеята да сложа зелените подправки дойде спонтанно и ми хареса как се получи на вкус :)