сряда, 1 октомври 2014 г.

Пурички със сирене от тесто без мая



Началото на октомври - месецът в който съм родена, започваме с любимото тесто :)
Преди няколко дена, една дама пусна в кулинарна група този кулинарен блог: Хармония в кухнята Показваше рецепта за дърпана баница. Харесах си от представителната снимка тези пурички и веднага си отбелязах рецептата, за да ги направя.
Много ми допаднаха на вкус. Почти колкото моите холестеролни рецепти :) Направих и няколко със сирене и сладко от сини сливи, но хубаво е човек да има мярка и да се спира навреме, за да не се чуди после, какво му се е лепнало за задника :D

В публикацията ще отбележа пропорциите на съставките, които аз използвах за направа на 15 пурички. И... умната с количествата. После да не изляза аз виновна, че вие ядете много. :)))


Рецептата:

За тестото:
* 200 мл вода
* 2 с.л. олио
* 1 ч.л. сол
* 350 г брашно

Нужни са още:
* брашно за разточване на тестото
* 200 г сирене (може колбас, кашкавал, конфитюр)
* олио за пържене

Приготвяне:
Пресява се брашното, прави се кладенче в средата и се добавят олиото, водата и солта. Замесва се тесто и се оставя да почине за 20-30 мин.
Тестото може да замесите и в хлебопекарна. Без да втасва, само да се омеси в нея.
Тестото се разпределя на малки топчета ( долу горе 15 броя по 35-37 грама).
Всяко топче се разточва на тънка кора върху поръсен с брашно плот. В единия край се слага натрошено сирене за пълнеж, сгъва се от двете страни, а след това се навива на рулце, като на финала се намокря леко края на тестото с вода, за да залепне хубаво и да не се отваря пуричката. Използвах линийка преди да навия всяко рулце, за да измеря пуричките, да са горе-долу с еднакъв размер - в случая по 12 см.
Ето снимки и клип на приготвянето на пуричките:



На снимката най-долу вляво от колажа, пуричките отлежават и чакат Кокона да си изпие кафето. Не че им е нужно отлежаване, просто разточването отнема време и на човек му се иска да си почине малко, докато с яденето ще се справите за броени минути :)


Пуричките пържим в съд със сгорещено олио, в което сме добавили 3-4 бобени зърна, за да не прегаря олиото. Количеството олио, което аз сложих е колкото леко да се покрият пуричките. Трикът с бобените зърна го научих вчера, от Валентина Хинкова, в същата кулинарна група. От полза ми беше, не знаех за този метод, но и занапред ще се възползвам от него.
Пържим пуричките около 2 минути, да покафенеят хубаво, вадим в сервизна чиния, изчакваме 3-5 мин. и нападаме. Не е нужно да се отцеждат върху хартия. Не са мазни, попиват си всичко :)



Консумирайте с удоволствие и мярка. Аз наблегнах на съчетанието: пурички със сирене + сладко от сини сливи и айрян :)

Ами, това е. Да ви е вкусно, ако решите да ги приготвите.


7 коментара:

Dani каза...

E,предпоследната снимка е трепач!
Не е честно, Даре!
Чудесни са станали и благодаря за трика с боба!

Екатерина каза...

ооо всичките снимки са трепач, но пуричките, пуричките са невероятно изкушение! Страхотни са, поздрави!

di_ani каза...

Страхотно начало на твоят месец, Дари,
разкошни пурички, с впечатляващи снимки,
много апетитно и неустоимо презентирани.
Поздравления, хубав и усмихнат октомври!

Люси каза...

Прекрасни са, Даре! Прваила съм подобни неща, но не и този вариант, а изглежда божествено. Ще ги опитам при първа възможност!

Яни каза...

Толкова са примамливи тези пурички,супер са.Ако може би ли ми казала как се казва групата ,за да видя и другите рецепти./като коментар/Предварително ти благодаря!:)

Kokona каза...

Това е групата: "НАШИТЕ ВКУСОТИЙКИ", но не помня кой пусна линк към блога :)

Благодаря, момичета :)

tillia каза...

А,а,а - виновна си! Защо предлагаш такива апетитни пурички?! :)))
Даре, разкошни са!
Поздрави!