вторник, 21 октомври 2014 г.

Пържени лентички/пръчици


Не е някаква невиждана или нечувана рецепта, но ми хареса като по-различна идея за приготвяне на закуска. Тесто - почти като това за содените питки/мекици, или кой както ги нарича.
Бързо се приготвя тестото, бързо се пържат и пръчиците. По-тънко разточено тесто - по-хрупкави пръчици след като изстинат. Иначе ако се разточи по-дебело тестото, пръчиците остават меки.
В оригинал се сервират със сос шато. Нито съм го чувала, нито съм го опитвала. Сервирах пръчиците със сирене и сладко от сливи.
Следващия път бих добавила и малко сол. По рецепта няма, има само захар, но сякаш по-соленички ще са по-вкусни.

Рецептата е от книгата "Икономия и Домакинство", рецепта 1296


Продукти:
* 1 жълтък
* 1 с.л. олио или зехтин
* 1/4 ч.л. сода за хляб
* 2 ч.л. захар
* 2 с.л. кисело мляко (50 г сложих)
* брашно (110-120 г)
* олио за пържене
От посочените продукти се замесва умерено твърдо тесто. Отнема буквално 2-3 мин да се замеси. Содата угасих в киселото мляко.
Тестото се разточва тънко на правоъгълник и се изрязват лентички, които се пържат в маслена баня.Както писах и по-горе, от по-тънко разточеното тесто се получават хрупкави пръчици, а от по-дебело разточеното по-мекички, но лично на мен хрупкавите повече ми харесаха.
С мед, топинг, сладко, а дори и само с пудра захар, мисля че ще се харесат на всички :)4 коментара:

Живка каза...

Бих си хапнала с удоволствие-чудесни са!

Dani каза...

Сосът е с вино, вода, жълтък, захар и ванилия :)
Прилича ми на "Сабайон" :)
Бих си хапнала с удоволствие, Даре!

My Candy Kitchen каза...

Много са готини пръчиците и с много приложения, към салати, просто като мезенце или към супичка, страхотни са !Поздрави!

Роси каза...

Май е наложително да не се връщам по-назад,че ми паднаха всички въздържателни бариери при толкова много изкушения,водещи до прегрешения :) .Пълня шепичка с пръчици,които са страхотни и ти пожелавам много позитивна седмица,мила!