Тези дни съвсем случайно попаднах на снимка на тази торта във фейсбук. Заинтригува ме най-вече, защото видимо е шоколадова ;) и веднага потърсих в интернет рецепта.
Оказа се популярна торта, за която не бях чувала... лесна за изпълнение, с достъпни продукти и много вкусна.
Вкусът на блата е почти идентичен с вкуса на блата на Най-вкусната шоколадова торта , която неведнъж съм приготвяла и ми е много любима.
След като опитах готовия кейк се сетих, че съм яла подобен сладкиш, но постен, без яйца, по рецепта на Диани - с подобна заливка - Постни шоколадови квадрати
Срещнах най-различни рецепти и вариации на Texas sheet cake. В някои от тях се използваше кафе + какао, в други маслото беше заменено с олио, в следващите няколко рецепти едни използваха прясно мляко за блата, други мътеница, трети айрян, сметана, но съм сигурна, че който и продукт да се използва, тортата пак ще се получи вкусна.
За заливка на тортата някои използваха шоколад, други заливка от какао, масло, захар и прясно мляко, а трети заливаха тортата с ганаш от разтопен шоколад и сметана. Ето няколко рецепти:
- Texas sheet cake
- И тук
- И видео
Чудех се коя точно да направя, затова интерпретирах по нещо от всички.
Тексас кейк
За блата:
* 240 г брашно
* 300 г захар
* щипка сол
* 125 г краве масло
* 30 г какао
* 200 мл вода
* 100 мл прясно мляко
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 2 яйца
* 1 ванилена захар
Фурната се загрява на 190-200 градуса.
В купа се смесват брашното, захарта, щипка сол и сместа се разбърква.
В съд на котлона се слагат водата, кравето масло и какаото и се бърка до получаване на хомогенна смес.
Горещата шоколадова смес се добавя към сухите съставки и се разбърква с лъжица.
Содата се добавя в прясното мляко, разбърква се и заедно с яйцата и ванилията се добавят към останалата смес. Разбърква се хубаво с лъжица до получаване на хомогенна смес.
В намаслена и покрита с хартия за печене квадратна или правоъгълна тава се излива сместа, изравнява се и се слага в сгорещената фурна. (Ползвах по-малка квадратна тава, за да направя по-висок сладкиша) Пече се 20 мин. (проверих с клечка забодена в центъра на сладкиша дали е изпечен)
Докато сладкишът е във фурната се приготвя заливката, защото след като сладкишът се извади от фурната, още докато е горещ се залива с горещата шоколадова заливка.
За нея са нужни:
* 125 г краве масло
* 30 г натурално какао
* 6 с.л. прясно мляко
* 1 ванилия
* 150 г пудра захар и добавих 100 г тъмен шоколад с 50% какао в сместа.
* Може да пропуснете шоколада и да добавите двойно количество пудра захар. В повечето рецепти е описано в заливката 2 ч.ч. пудра захар, но като фен на тъмния шоколад реших да заменя част от захарта, а и прецених кравето масло малко на око, защото не беше описан точен грамаж.
Всички продукти се смесват в съд и загряват на котлона при непрекъснато разбъркване до получаване на еднородна смес.
Изважда се сладкишът от фурната и веднага се полива с шоколадовата заливка.
Отгоре се поръсва с начупени орехови ядки ( около 50 грама) и се оставя да се охлади за поне 2 часа преди консумация.
Лично на мен много ми хареса този кейк. На вкус е като шоколадово брауни. Сочен, ароматен... много лесен за приготвяне (отне ми около 30-40 минути да приготвя сладкиша).
12 коментара:
Любимите ми сладкиши, Даре!
Чудесен е!
ЧУДЕСНИ РЕЦЕПТИ ПРЕДЛАГАТЕ,БЛАГОАРЯ!
САМО НЕ МОЖАХ ДА СИ СЛОЖА СНИМКАТА,НЕ ПРИЕМА ФАЙЛОВЕ,НЕ ЗНАМ ЗАЩО1 ХУБАВ ДЕН1
Мерси, Дани :)
Дари Колева, благодаря :)
А къде се опитахте да качите снимката?
Може да я качите в някоя галерия, или във фейсбук с публичен достъп и да споделите линк към снимката тук.
Даре, много вкусно звучи, наскоро правих нещо подобно!
Шоколадов разкош! Изобщо не искам да му знам историята, просто искам да го изям, страхотен е :)
Поздрави, Дари!
М дааа,както вече казах,премрежва ми се погледа от неистови мераци да се пресегна за парченце сочна шоколадова прелест!Идеален е,Даре и много красиви снимки!Приятна и отпочиваща неделя!
Благодаря ви :-)
Звучи и изглежда много вкусно но искам да попитам когато блата е готов не го ли сиропиш с нещо за да не остава толкова сух?
Супер е...надървих яко шпагата
Dimitrina, блатът не остава сух, вижда се и на снимката, че е влажен.
Като се извади от фурната, още докато е горещ се залива с горещата шоколадова заливка, тя се пропива в блата и сладкишът става влажен :)
Анонимен, разсмя ме :D
Чудесен сладкиш!Благодаря,Коконче!
Публикуване на коментар