четвъртък, 2 април 2015 г.

Кулички от патладжан с домат и авокадо


Тази седмица получих изненада от един от любимите ми магазини Lidl Bulgaria - Мениджър Свежест, кошница пълна с плодове и зеленчуци, от вкусни по-вкусни. На Мениджър Свежест са му се прияли веге ястия, салати, основни ястия и смути :)


Признавам си, на нашата трапеза винаги присъства месо и рядко, изключително рядко хапваме постни ястия. Затова и предложенията, които ще покажа в блога, няма да са изцяло постни и са по-подходящи за вегетарианци, а не за вегани, но със сигурност са по-леки ястия, от тези които публикувам по принцип в блога си. Надявам се на Мистър Свежест да му харесат :)

Първата публикация е за салата - Кулички от патладжан с домат и авокадо. Много, много вкусна салата, която е подходяща за вегани, вегетарианци и за всеядни :) Ще опиша какви продукти съм ползвала, но не в точни количества, а всеки ще прецени какво да е количеството, според това, за колко човека ще приготвя салатата.

Кулички от патладжан с домат и авокадо


Нужните продукти:
* патладжан
* домати
* авокадо
* маслини
* зелен лук

За декорация:
* моркови
* копър
* зелен лук

За дресинг:
* зехтин
* пресен лимонов сок
* хималайска сол


Патладжанът се нарязва на малко по-дебели кръгчета (0,5 см), осолява се и се оставя за кратко да се отцеди. Подсушават се кръгчетата патладжан и се изпичат на грил тиган, или обикновен тиган. Поставят се в дълбока купа. Върху тях се нарязва авокадо и домат на кубчета, нарязват се маслините и лука и всичко се овкусява с хималайска сол, лимонов сок и накрая зехтин. Разбърква се добре и салатата се оставя в хладилник за около 1 час, за да поеме патладжанът ароматите.


В сервизни чинии се подреждат куличките от патладжан както следва: патладжанено кръгче, отгоре се слага лъжица от салатата, пак кръгче патладжан, пак смес от салатата, отгоре кръгче патладжан и на финал завършваме с настърган на ренде морков, объркан с нарязан на ситно копър. Аранжираме със зелени пера лук.



Правила съм тази салата и друг път, като в сместа съм слагала краставица вместо авокадо, а на върха на куличките смес от крема сирене с подправки. Също става много вкусна салата.

Това е... дано да ви хареса :)

4 коментара:

pep-4o каза...

Много ми харесва предложението с крема сирене :) Следващия път като правя подобна салата ще го добавя :)

Didi Style каза...

Ооо това е точно по моя вкус :) Изглежда много хубаво :)

Гуинет каза...

Една такава куличка ще ми се отрази много добре. Любими съставки и ефектен външен вид. Браво, Даре! Поздрави!

Kokona каза...

Пепчо, Диди, Нели, благодаря :)