петък, 10 юли 2015 г.

Да минем на морска вълна с... Мидена супа


Който ме познава, знае че не съм голям фен на морските продукти, но... имам си такива моменти, изключения, когато си хапвам част от тези полезни морски дарове. Може да се каже, че обичам сафрид, прясно уловен и изпържен, и обожавам калмари... но ни една рецепта нямам в блога си с тях :) Хапвам ги предимно на коктейл - салата, или панирани. Така най ги обичам, а и нищо сложно няма в приготвянето им. Случва се да ям и други риби... скумрия, хек, но нищо претенциозно.
И въпреки че не съм фен на морксите дарове, никак не са малко случаите, в които ги приготвям, а и има кой да ги хапва.

Серията морски изкушения започвам с тази семпла мидена супа. За някои би изглеждала като зеленчукова супа с добавени миди, но... така я знам от свекърва ми, така я правя. И рибена супа правя по същия начин, като комбинирам няколко вида риба. Никакви претенции за майсторлък относно рибените чорби и супи не предявявам. Просто споделям как я правим вкъщи.

Снимката на супата е правена отдавна, но чак близо 2 години след снимането идва и публикуването. При мен някои рецепти отлежават години, докато бъдат споделени. Въпрос на настроение :) Ха ха

Мидена супа със застройка




1 кг пресни миди с черупките
1 глава кромид лук
1 морков
1 голям картоф
2-3 с.л. фиде
олио или 20-30 г краве масло
сол
черен пипер
3-4 листенца целина
1 стрък девисил
2-3 листенца джоджен
кубче рибен бульон или ако разполагате с приготвен от вас рибен бульон, или бульон от приготвените миди

Застройка:
1 жълтък
2 с.л. кисело мляко

В случая мидите се измиват и почистват добре с черупките и се приготвят на тенекия ( за 3-4 мин, докато се отворят мидите). Ядките се изваждат и се оставят в купа. Може да сварите почистените миди с черупките в тенджера с вода за 3-4 минути, да ги извадите и почистите, а бульонът да прецедите и с него да приготвите супата.
За тази рецепта съм ползвала миди приготвени на тенекия, а съм добавила рибен бульон. Може да ползвате и зеленчуков бульон.

В тенджера на котлона задушаваме в олио или бучка краве масло нарязаните на ситно лук и морков, докато омекнат. Добавяме рибения бульон, картофите нарязани на кубчета и мидите. Варим до готовност на картофите ( около 15 мин). Добавяме фиде и след 5 мин добавяме останалите подправки: сол, черен пипер, нарязания девисил и джоджен, и целината.
Застройваме супата с разбит с киселото мляко жълтък и сервираме.





3 коментара:

Роси каза...

Отначало ми се стори,че едната е без застройка и затова написах и двата вида,сега изчетох подробно,извини ме,но аз и със и без застройка бих я уважила.Е,все пак застроена си е по-по-най.За отлежаващи рецепти няма кой да ми вземе скиптъра,молим! :))

Bety каза...

Големи сте скици с Роси, с това отлежаване! Звучи много вкусно тази супичка, Дари! Хубави летни дни! Очаквам с интерес новите ти морски рецепти!

Kokona каза...

То отлежаването е ясно :) Някои рецепти няма и да стигнат до публикация :)
Благодаря ви, момичета :)