събота, 25 юли 2015 г.

Домашна лютеница в многофункционален уред за готвене Philips


Спечелих си мултикукър на Philips от една игра предизвикателство на Бон Апети
Предизвиках Лора и Стоян да сготвят в мултикукър Philips една рецепта, която съм публикувала в блога си и е от старата книга "Икономия и домакинство" - 1935 г.
Рецептата която изпратих е за Ориз с гъби и дроб и за моя голяма изненада, Лора и Стоян избраха да я приготвят, а аз получих за награда мултикукър на Philips.
Ето как Лора и Стоян приготвиха рецептата в мултикукъра на Philips:  Ориз с дроб и гъби

И така... откакто се сдобих с този уред, първо изпробвах няколко рецепти от книжката: гювеч, кекс, ориз с пилешко, направих и леща, лозови сармички и днес дойде ред на лютеницата.
Имам буркани с консервирани домати, печен пипер/чушки във фризера, а трябва да освободя място за новата реколта от нашата градина, затова реших да направя малко лютеница.
Не съм добавяла патладжан, защото предимно аз го хапвам вкъщи, а другите не обичат, затова направих лютеницата с печени пиперки/чушки и домати.


Точно количество няма да посоча, защото нищо не измерих този път като грамаж, слагах всичко на око и добавях подправки на вкус. В блога на Траяна - тук,  видях че е правила лютеница в мултикукър на програма печене и заложих на същата програма.

Отцедих доматите от 4 буркана в сито, доколкото е възможно, сложих в мултикукъра, добавих малко захар (2-3 с.л.) и пуснах на програма печене за 40 мин.  на 110 градуса. На по-високи градуси ми цапаше капака лютеницата и пукаше силно, а на по-ниски градуси едва, едва се готвеше, затова посочвам тази температура от 110 градуса, за най-подходяща според мен.
В чопър смлях печените пиперки и камби (около 20 пиперки и 5 камби), 1 морков, 2-3 стръка магданоз и добавих при лютеницата и отново пуснах на програма печене за 40 мин.
И така общо 4 х 40 мин, като на всяко отваряне след края на програмата проверявах гъстотата, проверявах на вкус и добавях захар, сол, черен пипер и поетапно олио до желаната мазнина.


Можеше да я оставя още да се готви, да стане още по-гъста, но честно казано нямах търпение вече, а и полученият резултат ме задоволяваше напълно като гъстота и вкус.
Готовата лютеница още гореща сложих в бурканчета на винт и обърнах с капачките надолу. Излязоха ми 4 средно големи бурканчета и 2 малки. Остана и малко в купичка за дегустация.:)

И друг път съм правила лютеница в домашни условия, на котлона - цял ден вардя, цял ден бъркам, цял ден с температурата си играя, защото ту забълбука, ту изпръска... после следва чистене... и накрая за няколко бурканчета се оказва че вися цял ден в кухнята. Малко или много с мултикукъра си спестих висенето покрай лютеницата и постоянното бъркане и почистване на изцапаното, така че, ако имате такъв уред и не сте опитали все още да направите лютеница в домашни условия, опитайте... няма да съжалявате :)




Да, друго си е на село, на огъня, с голямата тава, но... не всеки има село, не всеки има възможност да приготви лютеница в такива условия, и си е едно голямо улеснение с мултикукърите.


3 коментара:

Роси каза...

Честито,Даре,много се радвам,че си имаш такава полезна награда!да си я ползваш вкусно и с удоволствие!Лютеничката е вълшебна!Поздрави и релаксираща неделя!

Батето М каза...

Да се ползваш уреда с кеф, а лютеницата "на око" изглежда страхотно ...

Kokona каза...

Роси, Батето, благодаря :)