събота, 19 септември 2015 г.

Бързо, лесно и вкусно - кисели краставички и моркови с фиксовете на Dr. Oetker


С пореден вкусен пакет ме изненадаха от Dr. Oetker , за бързо и лесно приготвяне на вкусна зимнина с техните продукти. Този път почти без импровизации от моя страна, запечатах вкусни и много любими кисели краставички за зимата. Без тях не може!


С продуктите за зимнина на Dr. Oetker, запечатването на лятото в буркани става много бързо и лесно. В случая с краставичките, няма заваряване, няма всекидневно обръщане на бурканите, няма изнасяне на слънце, няма добавяне на аспирин, все методи, по които съм приготвяла досега любимите краставички за зимата. Така е и с всички туршии, сладка и компоти, и с всяка зимнина приготвена с фиксовете на Dr. Oetker.


За краставичките използвах сладко-киселият Pikant fix, а съвсем скоро ще направя и туршия с Pikant fix за приготвяне на люта туршия.

Едно пакетче Pikant fix е достатъчно за 6-7 буркана от 700 мл.
* Пресните зеленчуци (в случая краставички) се подреждат в предварително измитите и подсушени буркани.
* Съдържанието на пакетчето се разбърква с 1,75 л вода, 0,3 л оцет (6% или 9%) и 150 г захар.
* Така получената смес се слага да заври за 3-5 мин, като се бърка непрекъснато.
* След като сместа заври, могат да се добавят още оцет и захар (според вкуса, който желаете да получите: по-кисел или по-сладък).
* Сместа се изсипва върху подредените в бурканите зеленчуци, след което бурканите се затварят.
* Затворените буркани не се нуждаят от стерилизация.

* След като изстинат, бурканите с туршия се съхраняват на хладно (15 градуса) и защитено от светлина място.


В Pikant fix за сладко-кисела туршия има всичко. Синапено семе, кориандър, копър, черен пипер, дафинов лист. Все пак аз добавих също черно синапено семе, още черен пипер, нарязан копър (нямах копърено семе), но това е пожелание, разбира се.


Едните краставички направих като добавих чесън, а на другите кромид лук. Една част с добавени моркови, за да са готови за руска салата - много любима.
Направих си и сладко-кисел чесън с моркови, много любим. Скоро ще запечатам и любимия ми карфиол за зимата. Ако все още не сте пробвали фиксовете за зимнина на Dr. Oetker -  препоръчвам! Консервирането на зимнина с тях е като детска игра :)2 коментара:

Батето М каза...

Чудесно! Май тази година ще се правят по този начин - мързеливата

Дарина Николова каза...

Много ясно, трябва да имаме повече свободно време за себе си :)