събота, 10 октомври 2015 г.

Поркета от свинска плешка


Два, три дни сън не съм спала след като видях тази поркета по ТВ, в предаването Бон Апети. Като любител на свинското месо, нямаше как да не направя тази вкусотия и да доставя удоволствие на сетивата. Правила съм нещо подобно по рецепта на Драго и си знам, че има ли розмарин в маринатата, свинското печено се доближава на вкус като агнешкото. Чудно!
Рецептата и видеото за поркетата може да видите тук в сайта на Бон Апети: Поркета от свинска плешка

Запретнах по-късно вчера ръкави и си направих тази вкусотия с почти наполовина количество месо, тъй като исках да се изяде и да не остава за следващия ден. Не намерих плешка с дебела кожа (друг път като не ми трябва има в месарниците, сега не), но и така се получи много вкусно, разпадащо се и разтапящо се месце.

Снимах по късните часове, не изчаках да се стегне леко, а разрязах веднага след изваждане от фурната, по-скоро накъсах месото. Нямаше време да чакам, глад мори народа.


Продуктите, които използвах са:
* 1,300 кг свинска плешка
* около 50 мл зехтин
* 1 стрък розмарин
* стрък пресен копър (нямах семена)
* прясно смлян черен пипер около 1 к.л.
* хималайска сол 1 ч.л.
* 2 скилидки чесън

Направих прорези в месото, както е показано във видеото. В блендер смлях копъра, розмарина и чесъна, добавих сол, черен пипер и зехтин и хубаво намазах тази прекрасница.


Сложих в тавичка (нямам скара), покрих с фолио и оставих за 3 часа в хладилник. Извадих за 30 мин на стайна температура и след това сложих във фурната. Включих на 220 градуса, пекох 1 час на тази температура, след това още 1 час на 180 градуса пак под фолио и за финал около 30-40 мин. запичах поркетата без фолио на 180 градуса, на най-ниско ниво на фурната.
Голяма вкусотия ви казвам! :)

Сервирах с любимите пържени картофки и салата от кейл, домати, червен лук, магданоз, зелена пиперка/чушка и маслини.

И да си я приготвите в почивните дни! Приятен апетит! :)




1 коментар:

Milena Poptoleva каза...

Това не беше доброооо(:......!Искаш и аз да не спя!!!!
Прекалено съблазнителни снимки,на великолепното свинско,което толкова е обично от домашните:)!Поздрави и благодаря,Дари!