Значи, докато си поркате виното и приготвяте това неустоимо Пиле с бяло вино Шардоне на Люси ви предлагам да направите едни много вкусни багети, които да топнете в соса и да се размажете от кеф :)
Рецептата видях отново в сайта на Бон Апети тук: Френски багети
Толкова са хрупкави, вкусни и ароматни, че чак сърце ми запрепуска като се разнесе аромат от фурната и нетърпеливо проверявах през 5 мин дали са готови. На финал си изгорих ръцете в опит да ги омахам горещи, но си заслужават, определено.
Съставките са за 3 големи багети, които аз направих на 6 малки багети.
* 750 г брашно
* 400 мл вода
* 1 пакетче суха мая (7 грама) или 20 грама прясна мая
* 2 с. л. зехтин
* 1 ч. л. сол
* 1/2 ч. л. захар
За поръсване:
* сусам
* риган
* пармезан
(аз направих 3 броя с маслини, риган и кашкавал и 3 броя оставих чисти)
Маята се разтваря в леко затоплената вода с добавена сол и захар. Добавят се 2-3 с.л. брашно, разбърква се и се оставя сместа да втаса на топло. Останалото брашно се пресява в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, зехтинът и се замесва меко и еластично тесто.
Оставя се в купата да втаса и да удвои обема си за около 1 час.
Втасалото тесто се премесва отново, оставя се да почине за 30 мин. След това се разделя на 3 или 6 равни части. Всяка се оформя с ръце на правоъгълник, изтънява се леко и се навива на руло.
Памучна кърпа се поръсва с брашно, подреждат се багетите, като платът се нагъва така, че да не се слепват една за друга багетите. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за 1 час. Малко преди да изтече времето се включва фурната да загрее на 240 градуса.
Върху всяка багета се правят прорези по диагонал (малко спадат при тази опция, но не е проблем), поръсват се със семена или както е в случая с риган, маслини, а в прорезите сложих и парченца кашкавал.
Пекат се в загрята на 240 градуса фурна, в която има купички с вряла вода, около 10–15 минути. С моята слаба фурна ги пекох около 30 мин.
Моите багети подредих в тавичка, която покрих с хартия за печене, която предварително бях нагънала на места на хармоника, за да не се докосват багетите, за да не се слепват.
3 коментара:
Чудесни са багетите, Даре.
Добави, че се слага около 350 мл вода,
за да се знае :)
Хубав вторник!
О, даже 400 вода! Мерси, Дани, пропуснала съм я.
ауу, превъзходно изглеждат!
Публикуване на коментар