сряда, 14 октомври 2015 г.

Панирани свински шницели с гъбен сос, с червено вино и мащерка


Така... снимките на това иначе много вкусно ястие са много тъмни. Снимах вечерта набързо, докато го сервирах, а моето фото е съвсем обикновено и нощното снимане е трудна мисия, но искаше ми се да покажа тази вкусотия и ако случайно някой реши да приготви ястието, обещавам да не съжалява, че ми се е доверил :)
То не точно на мен, а на тази дама, която е пуснала тази хубава рецепта в този блог: Baked Mushroom Pork Chops
Направила съм някои промени в моето изпълнение, но на която и рецепта да се спрете, убедена съм, че ако сте любител на свинското месце ще ви е много вкусно.


Продуктите, които използвах за 2 порции са:
* 400 г шницели от свинско месо (купувам свинско месо нарязано за шницели, изтънено и готово за паниране, но може да си вземете вратни пържоли или бон филе и допълнително да изтъните с чук, ако са много дебели)
* 1 ч.л. хималайска сол
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 к.л. черен пипер
* 1 к.л. чесън на прах
* 2 с.л. зехтин

* 1 глава кромид лук
* 2 скилидки чесън
* 1 с.л. зехтин
* пънчетата от гъбите (много хора не ги ползват, а аз никога не изхвърлям)

* 200 г гъби печурка
* 2 с.л. зехтин
* 1 и 1/2 с.л. пшенично натурално нишесте (може и царевично)
* 2/3 ч.ч. прясно мляко 3% масленост
* 1 ч.ч. червено вино (може и бяло)
* суха мащерка (около 1 ч.л.)
* щипка прясно смлян черен пипер
* щипка хималайска сол

За панировка:
* 2 яйца
* галета или хлебни трохи
* брашно


Първо приготвяме месото. Ако са вратни пържоли ги начукваме и изтъняваме с чук, ако са готови шницели направо пристъпваме към действие.
В чиния смесваме солта, черния пипер, червения пипер, чесъна на прах, ако обичате лют пипер, може да добавите и малко люто. Във всеки шницел втриваме подправките от двете страни, овалваме шницела в брашно, изтупваме хубаво, потапяме в разбито яйце и после овалваме в галета. Подреждаме шницелите в тавичка или поднос и оставяме така за 5-6 мин.
През това време загряваме мазнината в тиган с незалепващо покритие. Слагаме шницелите за по 2-3 мин. от всяка страна, колкото да добият златиста коричка и подреждаме в тава за печене във фурната.

Лукът, чесънът, пънчетата на гъбите нарязваме и запържваме в зехтина до златисто. Подреждаме върху шницелите, слагаме фолио на тавата и печем под фолио 30 мин във фурната.

Гъбите нарязваме на полумесеци, запържваме в зехтин до златисто, добавяме щипка мащерка, прясно смлян черен пипер и сол. Приготвяме соса, като разтваряме нишестето в студеното прясно мляко, смесваме с виното, добавяме и гъбите и разбъркваме сместа.
След като са минали 30 мин от слагането на шницелите във фурната махаме фолиото, добавяме соса и печем около 15-20 мин, или докато сосът се сгъсти.

Сервираме тази вкусотия поръсена с мащерка и гарнитура от картофено пюре или пресни зеленчуци - както ви е по-вкусно. А може и без гарнитура.





4 коментара:

Dani каза...

Божествено е, Даре!
Аз обикновено си смилам по-едро сухари
и оставям поне час, за да дръпне добре панировката.
Оставям ги в хладилник.
Така галетата остава по шницелите.
Така правя и червени чушки, но само с брашно и галета.
Винаги са много хрупкави!
Поздрави!

Роси каза...

Ти щом изобщо ти се снима си добре,аз вече ни вечер,ни денем ми се снима,Даре,но това е друга тема,а иначе шницелите са убийствени и си ги отмятам и тях,ще има да готвя по коконските рецепти цяла седмица :)

Aurelia Nasirova каза...

Ах,ах..каква красота!
Едно от любимите ми ястия - Пържола с гъби..От както си купихме билетите за България все за такова ястие си мечтая, че ще хапна в някое заведение :))). Обаче този вариант с червеното вино и прясното мляко ми стана интересен. Май ще се готви тази красота:)))
Благодаря за чудната идея!
Поздрави!

vesela каза...

Даре, много изкушаваща пържолка:))