Поредният кебап...
Бай Милчо ще го споменавам дълго. Голяма вкусотия! Не че зеле със свинско не съм яла, но ми беше много, много вкусно това ястие. С минимум подправки, в сача и във фурната.
Бай Милчо приготвя месцето и дроба в тигана, като добавя и праз лук, после запържва зелето с червен пипер, слага всичко в тепсия, добавя люти чушлета и пече във фурната.
За да се съобразя с всички вкусове, чушлетата са странично в чинийката, празът е заменен с кромид лук (аз много обичам праз лук, но не всеки харесва), и добавих малко сланинка. Зелето обича :)
* 700 г свинска плешка
* 300 г свински черен дроб
* 100 г сланина
* 1 глава стар лук
* черен пипер
* червен пипер
* сол
* свинска мас
* 1 кг кисела зелка, нарязана и оставена да се отцеди
Намазваме сача със свинска мас, загряваме на котлона, първо на ниска степен, а след това бавно увеличаваме степента. Включваме и фурната да загрява на 200 градуса.
В сача добавяме нарязаното на хапки свинско месо да се запържи до златисто. Следват 2-3 с.л. свинска мас, после нарязания на едро лук, нарязаната на хапки сланина и свинския дроб нарязан на по-тънки филийки. Когато дробчето се задуши добавяме червен пипер, черен пипер и нарязаното кисело зеле и запържваме. Прехвърляме сача във фурната и готвим, като периодично отваряме и разбъркваме, а на финала оставяме да се запече.
Хубаво е дробчето да е под зелето, за да не изсъхва и при разбъркване да се следи да е покрито със зеле.
Източник:
Книга - Българско кулинарно възраждане /Древните рецепти на тревненци
Милчо Милчев *Майстора*
5 коментара:
Delicious!!!
Would you like to follow each other? let me know...
Besos, desde España, Marcela♥
истинска есен е в този сач! Поздрав, Коконче. И не знам защо, тия дни винаги се сещам за теб;) Хубав празник ти желая в събота!
Наближава ни РД-то, Мъхче, затова се сещаш. И аз се сещам за теб и все ще надничам да те видя, че скоро не съм, и ще се поправя :*
Даре, това ще се пробва непременно, но да речем след два месеца:), зелето да сложим, прасенцето да ...:)
Не обичам особено дроб, освен пилешкия, него обичам, но тук ми се струва, че ще ми хареса, ако не - ще го отбутвам:)
Много вкуснооооо
Публикуване на коментар