сряда, 28 октомври 2015 г.

Тепси кебап


Поредният кебап...
Бай Милчо ще го споменавам дълго. Голяма вкусотия! Не че зеле със свинско не съм яла, но ми беше много, много вкусно това ястие. С минимум подправки, в сача и във фурната.
Бай Милчо приготвя месцето и дроба в тигана, като добавя и праз лук, после запържва зелето с червен пипер, слага всичко в тепсия, добавя люти чушлета и пече във фурната.
За да се съобразя с всички вкусове, чушлетата са странично в чинийката, празът е заменен с кромид лук (аз много обичам праз лук, но не всеки харесва), и добавих малко сланинка. Зелето обича :)


* 700 г свинска плешка
* 300 г свински черен дроб
* 100 г сланина
* 1 глава стар лук
* черен пипер
* червен пипер
* сол
* свинска мас

* 1 кг кисела зелка, нарязана и оставена да се отцеди


Намазваме сача със свинска мас, загряваме на котлона, първо на ниска степен, а след това бавно увеличаваме степента. Включваме и фурната да загрява на 200 градуса.
В сача добавяме нарязаното на хапки свинско месо да се запържи до златисто. Следват 2-3 с.л. свинска мас, после нарязания на едро лук, нарязаната на хапки сланина и свинския дроб нарязан на по-тънки филийки. Когато дробчето се задуши добавяме червен пипер, черен пипер и нарязаното кисело зеле и запържваме. Прехвърляме сача във фурната и готвим, като периодично отваряме и разбъркваме, а на финала оставяме да се запече.


Хубаво е дробчето да е под зелето, за да не изсъхва и при разбъркване да се следи да е покрито със зеле.



Източник:
Книга - Българско кулинарно възраждане /Древните рецепти на тревненци
Милчо Милчев *Майстора*




5 коментара:

Marcela Gmd каза...

Delicious!!!
Would you like to follow each other? let me know...
Besos, desde España, Marcela♥

Мъх каза...

истинска есен е в този сач! Поздрав, Коконче. И не знам защо, тия дни винаги се сещам за теб;) Хубав празник ти желая в събота!

Kokona каза...

Наближава ни РД-то, Мъхче, затова се сещаш. И аз се сещам за теб и все ще надничам да те видя, че скоро не съм, и ще се поправя :*

vesela каза...

Даре, това ще се пробва непременно, но да речем след два месеца:), зелето да сложим, прасенцето да ...:)
Не обичам особено дроб, освен пилешкия, него обичам, но тук ми се струва, че ще ми хареса, ако не - ще го отбутвам:)

vlado_fidera каза...

Много вкуснооооо