сряда, 4 ноември 2015 г.

Кебап по воденичарски


Нали сме любители на свинското, та поредната рецепта е за кебап по воденичарски.
Все още са малко хората, които в днешно време консумират субпродукти. Повечето ги отбягват и наблягат на постното месо, а в субпродуктите се съдържат големи количества полезни витамини, минерали, полезни мазнини и незаменими аминокиселини.
В сравнение с мускулното месо, органите са с далеч по-висока хранителна плътност и включват в състава си големи дози витамини В - В2, В6, фолиева киселна (В9), В12, А, Е, Д, К, есенциални мастни киселини, включително Омега 3, мед, магнезий, фосфор, манган, желязо, селен, цинк, глицин, пролин, коензим Q10, йод, калций, калий, натрий и т.н., които са във възможно най-лесно усвояемата форма. Черният дроб е най-концентрираният източник на витамин А, в сравнение с всички храни.
Както повечето хора консумират веднъж седмично риба, така е полезно и да се консумират веднъж седмично субпродукти. Старая се и аз да присъстват често на нашата трапеза.


За 4 порции кебап:

* 500 г свинска плешка
* 800 г свински черен дроб
* 300 г гъби
* 2 домата
* 1 глава стар лук
* 100 г глава целина (ако нямате, може няколко стръка листа целина)
* 1 пащърнак
* 1/2 връзка магданоз
* щипка чубрица
* сол
* черен пипер
* червен пипер
* свинска мас (може краве масло, зехтин, или предпочитана мазнина за готвене)
* 100 мл бяло вино
* около 100 мл зеленчуков бульон или вода


Шарено свинско месо нарязваме на късчета по 20-30 грама и ги запържваме в малко свинска мас. Добавяме лук на филийки, целина и пащърнак на кубчета и като се позапържат добавяме бяло вино и накрая обелените домати. Поръсваме със сол, черен и червен пипер и заливаме с малко бульон. Покриваме плътно съда и задушаваме, докато остане на мазнина. Ако е необходимо доливаме по малко бульон, докато месото напълно омекне.

Отделно запържваме в свинска мас нарязан на филийки черен дроб за около 5 мин, да не го пресушим, добавяме предварително задушените гъби, магданоза и чубрицата, смесваме със задушеното свинско месо. Оставяме ястието да къкри още десетина минути и поднасяме топло.



Източник: книга "Българско кулинарно възраждане"/ Древните рецепти на тревненци/ Милчо Милчев *Майстора*


2 коментара:

Батето М каза...

суперски кебап. Много често слагам при месцето дроб или други субпродукти... Става по-вкусно!

Milena Poptoleva каза...

Оххх,че хубаво и уютно се почувствах.....
Не съм комбинирала до сега месото с дроб,но в близките дни ще пробвам!