Една бърза публикация да пусна за тези пърленки... толкова бърза, колкото и приготвянето им.
Тестото за тези пърленки е по рецептата за тесто за пица, което все по-често приготвям, по рецепта на Пепи тук: http://pep-4o.blogspot.bg/2013/01/blog-post.html
За 5 броя пърленки са нужни:
* 125 мл вода
* 125 мл прясно мляко
* 1 ч.л. сол
* 2 с.л. олио
* 10 г прясна мая
* 450 г брашно (+1-2 с.л. при разточване)
За поръска:
* 100-150 г кашкавал
* 5 триъгълничета топено сирене
* чубрица
Тестото може да омесите и по-рано, или от предния ден и да съхранявате плътно затворено в хладилника (аз съхранявам в торбичка или в купа, която покривам със свежо фолио. Като дойде моментът да направите пърленките на сача, изкарвате го по-рано на стайна температура, да се климатизира и действате.
Може да го омесите и да оставите да втаса в хлебопекарната.
Ако нямате хлебопекарна, в купа пресявате брашното, добавяте водата, млякото, натрошавате маята, добавяте сол, захар и олио и замесвате тесто. Оставяте в купата да втаса, покрито с кърпа или със свежо фолио и после пристъпвате към приготвяне на пърленките.
Сача намазвате хубаво с олио и слагате във фурната. Включвате първо на слабо, за да загрее плавно и после увеличавате температурата.
Разделяте тестото на 5 части, разточвате както ви дойде (може да направите и по-малки пърленки, а може и 2 големи, като пици). Слагате пърленките в сача, накъсвате отгоре топено сирене, поръсвате с настърган кашкавал и чубрица и печете за около 10-12 мин. Стават бързо, предвид че е тънко разточено тестото и като се запече кашкавалът, то и пърленките са готови.
В моя сач събирам по 2 броя.
4 коментара:
Мммм, как обичам пърленки! Апетитни снимки, Дари!
Дразнител си и то безжалостен,спри се,еййййй!Невероятно добри пърленки,Даре,добре,че не мога да ги докопам,че ще се задавя,толкова неистово ми намигат :)Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!
Даре, как да подмине човек такива пърленки, и то на сач! И аз като теб съм го извадила и съм решила да готвя по-честичко на него, а сега ми даваш не само идея, но и страхотна рецепта! Правя ги довечера! Прегръдка!
За мен дали остана някое залче от туй блаженство:) Разкошни! Поздрави!
Публикуване на коментар