неделя, 15 ноември 2015 г.

Султан кебап/ Sultan Kebabi



Повлияна от вълната в кулинарните групи във фейсбук, тази вечер набързо спретнах и аз Султан кебап. Варианти срещнах няколко, и с агнешко месо, и с пилешко месо, с патладжан, с тиквичка, запечен с кашкавал или сирене.
Спрях се на тази рецепта, но приготвих кебапа с пилешко месо - Sultan Kebabi/ Arda'nin Mutfagi

За 4 порции ми бяха нужни:
* 8 кори за баница

* 700 г пилешко месо (филе и от бутче)
* 1 картоф
* 1 малка тиквичка
* 1 морков
* 1 глава лук
* 3 скилидки чесън
* 100 г грах
* 2 с.л. доматено пюре
* 1 к.ч. вода
* сол
* черен пипер
* 1 с.л. с връх краве масло

За бешамела:
* 2 с.л. краве масло
* 1 с.л. брашно
* 250 мл прясно мляко
* сол
* черен пипер
* щипка индийско орехче

За поръсване:
*100 грама кашкавал


В загрят тиган с незалепващо покритие добавяме кравето масло, месото нарязано на хапки, чесъна и лука, нарязани на ситно и задушаваме. Добавяме нарязаните на кубчета морков, картоф и тиквичка, добавяме граха, запържваме за кратко и добавяме разтвореното във вода доматено пюре. Подправяме ястието със сол и черен пипер и задушаваме, докато омекнат зеленчуците.

За бешамела:
Запържваме брашното в сгорещеното масло и на тънка струйка при непрекъснато разбъркване добавяме прясното мляко. Бъркаме сместа, докато леко се сгъсти и махаме от огъня. Добавяме щипка индийско орехче, сол и черен пипер.


В по-големи купички (ползвах купички за супа), сгъваме 2 кори, като оставяме корите да излизат навън от купичката. Добавяме от плънката и пълним купичките до ръба. Затваряме с краищата на корите плътно, притискаме с ръка хубаво да залепнат и обръщаме в намазана с мазнина тава или покрита с хартия за печене.
Всяка порция кебап намазваме с бешамелов сос и слагаме във фурната да се запече за 20 мин.
Изваждаме, поръсваме с настърган кашкавал и връщаме във фурната да се запече за още 5 мин.



37 коментара:

tillia каза...

Още не съм го правила този кебап, а така апетитно изглежда при теб!
Успешна нова седмица, Дари!

Валентина каза...

А групите във ФБ, можем да го твърдим без излишна скромност, се повлияха от нас. Допреди нашата публикация в блога ни никой в БГ не беше чувал за Султан Кебап.
Бешамелът изглежда бял, като каша. Щеше да е добре да го запечете малко повече. И да му сложите за цвят и коричка малко кашкавалче. Поздрави!

Kokona каза...

Тилия, благодаря :)

pep-4o каза...

А'стига бе! И го ядохте така само разтопен кашкавала, бледолик!?!?!!?!
Даре, сърдечно препоръчвам да направиш това ястие с агнешко месо и кайма - снощи като се прибрах се поразтърсих и намерих много рецепти с агнешка кайма и с агнешко месо, което много, ама много ми се връзва на името на ястието. А че е чудесно - не се и съмнявам с пиле, като любител на пилците го казвам :)

Kokona каза...

Валя и Ирина, именно заради коментарите ви и държанието ви на откриватели на топлата вода, не се спрях на вашата рецепта, а си избрах от чужд сайт, който съм посочила като източник.
Бешамела съм направила както съм преценила, не обичам да ми "удря" на препечено, а кашкавалът обичам да е просто разтопен, което ще рече, че съм направила рецептата по свой вкус.
Поздрави!

Валентина каза...

Дарина, и на кокошките в курника е ясно, че вие едва ли щяхте да си намерите другата рецепта (в този конкретен момент), ако не бяхме ви посочили пътечката към нея. На Вас и на още над 75 хиляди наши читатели до момента. Ние бяхме достатъчно коректни (не конкретно заради вас, а заради хилядите ни читатели) да посочим и турското наименование на рецептата, за да улесним търсенето на други рецепти), не че е голяма философия да се открие, стига човек да знае какво търси. Е, Вие не сте така коректна към нас, но това си остава за Ваша сметка. Все пак, бъдете така добра, без излишна горделивост. Успех ви желаем.

Kokona каза...

Валя и Ирина, не знам дали осъзнавате колко смешно звучи написаното от вас? Наистина ли смятате хората за неграмотни и слепи и смятате себе си за единствен източник на прословутия кебап? Че и без ваша помощ името не може да се намери? Хора, слезте на земята! Не сте открили кулинарията. Както казах, не вашата рецепта е източник тук... и добре че не съм го направила. Още първите ви думи в публикацията ви бяха високопарни, затова не ви и дочетох рецептата. Само да напише човек Султан кебап в интернет, не само турското име на рецептата излиза, ами и стотици рецепти, клипове и разновидности на рецептата. Осъзнайте се, че ставате смешни!
Ако имате някакви претенции за рецептата, за първоизточник, за турското наименование, отправете ги към сайта на готвача, който съм публикувала като източник с линк тук. Отправете ги и към хората, които ви копират.

Вики каза...

Валя и Ирина, моля концентрирайте усилията си в "откриването" и на други рецепти за широката аудитория, вместо да прекарвате тонове време в Гугъл в търсене и да пишете необосновани коментари в блоговете на хората.
Поздрав най-сърдечен,
Вики

Батето М каза...

Я, па то се и оказа дискусия за първооткривателство.
Страхотно ястие и приготвено добре.
Забележки всеки може да прави и винаги ги приемам, но си готвя както на мен и семейството ни е вкусно.
Наскоро почнах да търся рецепти за кебапите, както и ти го правиш от известно време и установих, че почти едно и също нещо се подвизава под различни имена. И ако някой има претенции, да си гледа в собствената паничка.

Валентина каза...

Всъщност не нашите думи са високопарни, а Вашите, Дарина. Много ми е интересно как щяхте да се сетите да напишете Султан Кебап, след като до момента не бяхте чували за него? Никой не беше чувал за Султан Кебап, преди да пуснем публикацията, която беше първа в БГ кулинарното пространство и от нея тръгна разпространението и у нас, че да стигне и до вас.

Ние прекарваме много време и влагаме много труд да открием нови, интересни рецепти. Нещо, което в конкретния случай със султан кебап ние сме направили, а не Вие.

Така че, редно е Вас да призовем да слезете на земята, мила Дарина.

Ако само една любезна дума бяхте написали, което определено в случая сме заслужили, щяхме да се отнесем към вас и Вашия султан кебап по съвсем друг начин.

Слезте на земята, мило момиче. По-малко горделивост и си дайте сметка, че Вие просто чухте (или прочетохте някъде си в бг мрежите) че имало Султан Кебап и "...юруш на маслините". Не го пишем с цел да ви обидим, ни най-малко. "Стига да се сети да напише Султан Кебап"...,ами сетете се де... ако бяхте чували за него преди нас...

Нищо лично, само малко етичност, за да получите в ответ такава.

Валентина каза...

Това и правим. Гугъл е безпристрастен и независимо кому се харесва и кому не, вади за части от секундите кой какво и кога е публикувал, независимо на кого това му харесва и на кого - не. Ние досега не сме изкопирали нито една рецепта от който и да било български блог и се гордеем с това. Впрочем това изглежда дразни много хора.От чуждите сайтове винаги сочим кога и и къде сме видели рецептата. Правим го с ясното съзнание, че интернет е много по-голям от българските блогърски постове. Поздрави най-сърдечни и на Вас.
Впрочем не очакваме Дарина да пусне този коментар. Както не пусна и предпоследния ни, който очевидно не и се хареса, защото беше обективен.

Kokona каза...

Валя и Ирина, коментарите са налице. Просто не стоя в блога си постоянно, за да следя има ли нови и да публикувам своевременно. Не печеля от този блог нищо, нямам и реклами, както се вижда.
Коментарите и изводите оставям на другите посетители. Поуките от тях остават за вас. Аз нямам какво повече да кажа.

Тошко Поптолев каза...

Когато аз съм готвел султан кебап, вие нямам идея дали сте били родени, или в краен случай сте ходели прави под масата.

На гости ми беше мой приятел, с когото заедно служехме в казармата. После той се изсели в Бурса, там се ожени за местно момиче и тя именно ни показа тази рецепта. И това държа да ви кажа беше преди много години.

Така, че ще ви разочаровам. Не сте вие тия, които ми показахте как се прави това ястие.

Тошко Поптолев

Люси каза...

Даре, аз бягам от конфликти като депутат от работа. Но не мога да не кажа колко ми е мъчно за тези неща, които прочетох нагоре. Аз лично съм запозната с рецептата от години и това, че сега е модерна и не съм я публикувала, не мога да кажа, че няма да го направя някога или да си направя мой вариант. Има съвсем различен етичен аспект при рецептите и посочването на източник, и тук не мисля, че става въпрос за това. Разбира се, че ще си направиш соса, кашкавала и яденето както ти е вкусно - това е твоята визия! Хапвай си със здраве и бъди щастлива! Другото са дребни неща, в сравнение с мъката по света! Поздравления и за хубавото гостуване! Сърдечни поздрави!

Валентина каза...

Тошко, може и да сте я знаел. Люси, това се отнася и за Вас. Да бяхте я показали тогава. А така, на думи, всеки може да се бие в гърдите и да си твърди всичко, което му е угодно, нали разбирате.

Факт е, че преди нашата публикация на "Султан кебап" в БГ за това ястие никой не говореше. Гугъл е безпристрастният свидетел, когото няма как да излъжеш.

Извън този спор за "първооткривателството", на нас ни остава удоволствието и удовлетворението, че сме показали нещо ново за българските гурмани, вкусно и до момента неизвестно у нас, което набра огромна популярност. Достатъчно голяма, че сега много хора да се бият в гърдите с всякакви претенции и твърдения. Бъдете живи и здрави всички!

И, Дарина, надяваме се да не пропуснете да пуснете в публичното пространство и този коментар.

Гуинет каза...

Даре, страхотно си го сготвила. Не спирай със серията, знаеш, че те държа под око! А тезата на двете дами, имащи претенции за "народни будителки", въобще не подлежи на коментар. Люси е права, светът влиза във страшна реална война, други разпалват кулинарни такива. Смешно е и безсмислено, защото не виждам никаква благородна или справедлива кауза. Точка!

Kokona каза...

Няма нужда от предупреждение за коментарите. В моя блог никога не съм трила коментари, дори да не съм съгласна с пишещите, което пък от друга страна е практика в много блогове ;) Като не е удобно се трие.

Модерирането е включено заради големия спам за игри и покани в чужди сайтове с друга насоченост. Смятам е ясно на повечето, които имат блогове в блогспот.

Люси, Нели <3
Нели, още тази вечер е следващият кебап. :)

Unknown каза...

Даре,

чудесно предложение!
Претенциите за авторство от страна на неразбраните дами са смешни, а тонът им - без коментар и аналог!
Нели е напълно права - смешно и безсмислено е подобно поведение от страна на хора с претенции, но то само показва липсата на покритие на тия претенции.

Чудя се, ако спреш да им публикуваш писаниците, които дори не са коментари, дали няма да им направиш услуга...

Тошко Поптолев каза...

Delicious With Valya And Irina - нямам честа да ви познавам, но ръсенето на глупости и простотии от ваша страна трябва да има някакви мерки.

Първо - аз съм го правил тогава когато интернета беше в зората си.

Второ - това, че вие сте показали нещо, не означава, че вие сте го открили или, че то е ваше творение.

Трето - ПРЕДИ ВАС тази рецепта е показвана от стотици хора (включително и на руски език), така, че вашето показване тук в този блок е АБСОЛЮТНО БЕЗ НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, БЕЗ СТОЙНОСТ И БЕЗ ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ - така, че не разбирам, кое ви дава право да вадите каквито и да са претенции.

След всичко написано до тук ви давам и един приятелски съвет - уважаеми дами, леко по-обрано се дръжте и не се взимайте толкова много на сериозно.

Валентина каза...

Гуинет, точка ли? Вие можете да поставяте точка само на своя територия. Дори и тук да я "сложите" със съдействието на собственичката на блога (което си е нейно право), в нашия блог няма как да го направите. Ние бяхме първите в БГ със султан кебап, колкото и да не ви се иска да го признаете. И е наше право да отстояваме справедливо първенството си по този въпрос. Очаквайте следващия кебап и от нас.

Vania каза...

Обръщам се към Валя и Ирина !
Момичета, вие като толкова много сте взели при сърце идеята да сте първоизтточници на рецептата за султан кебап, защо по дяволите, когато "теодора титова"(нарочно е написано така) я направи, вие съвсем любезно и "мазно"сте я поздравили за избора?
Защо по дяволите не я навряхте и нея където и е мястото заради това, че е изплагиатствала ваша рецепта, без да ви е упоменала като източник ?
Защото както е видно дори и след вашата намеса, тя не е направила редакция на блога си за да ви упомене като източник?
Защо вие не и направихте забележка ?
Сега нали виждате, че хората от нейната група сочат нейната рецепта а не вашата ?
Аз също правих султан кебапа, след като видях споделена вашата рецепта. Направих го по свой начин, но въпреки това навсякъде в групите, в които го публикувах дадох линк към ВАШАТА рецепта!
Та.....разберете, че бие на очи различното отношение, към хората !
Значи за тази госпожа, която била админ на някаква си кулинарна група може да сте любезни и усмихнати, а за другите жлъч, обиди и хули ..... не става така, просто не става!
Аз лично вече не съм в нейната група, точно защото се застъпих за автентичността на една рецепта за торта в нейната група !
И знаете ли .....? Разпънаха ме на кръст, че нямало такова нещо като "автентични" рецепти !!!
И представете си, колко наивна трябва да съм била , след като съм се надявала именно админа в лицето на същата тази"теодора титова" да вземе мерки и да ме подкрепи........?
Познайте, какъв беше резултата от това мое застъпничество? Просто бях премахната от групата?
Та сега искам да ви кажа, че може би бих ви разбрала и бих ви подкрепила, но това, че към тази госпожа отношението ви е различно не ми хареса........!!!
Определено не ми хареса !!!

Иглика каза...

Дари, изглежда фантастично този Султан кебап. Хапвала съм го преди доста години, но не съм го приготвяла у дома. А спорът с откритието на топлата вода е ненужен! А и така се губи смисъла от блогването, в края на краищата всеки споделя предпочитания от него вариант или резултат, а и не са длъжни всички да го харесват, както и повечето неща вече са открити! Хубава и спокойна вечер!

Dani каза...

Даре, чудесен кебап, както и всичките ти останали :)
Умът ми не може да побере какви хора са се взели на сериозно,
сякаш рецептите в нет-а тръгват от тях.
Под достойнството ми е да ги коментирам.
И непрекъснато изказват съмнения, че няма да си видят коментарите!
Това не говори за висока култура- явно че те постъпват така!
За теб прегръдки!

Irma каза...

Имам си принцип да не се набутвам в спорове, но в случая държа да изкажа и аз мнение.
Сигурно и в самата Турция не се води такъв спор за прословутия Султан кебап, какъвто подхванаха уважаемите дами -гостенки на Дарина. Няма значение кой кога е пуснал публикация за ястието, никой на никого не дължи обяснение, а най-малкото поздравления и признания. Предполагам и в Турция има безброй варианти на изпълнение на рецептата и съвсем доброволно са споделени доста от тях в мрежата, от които всички потребители да се възползват и изберат най-удачната за тях. И аз имам публикувани рецепти на кебапи и не мисля да спирам да публикувам още и други. Някои рецепти са се запазили в семейството ми от баби и прабаби, други съм позабравила и търся за тях информация в интернет. Там намирам и нови, които опитвам, но почти винаги добавям и нещо от мен, променям рецептата, за да е по вкуса на семейството ми и така може би се ражда нова, малко по-различна, за която не претендирам за авторство. И ако е доброволно споделена от мен в блога, значи всеки може да я ползва, стига да му допадне, за което не държа да бъда непременно цитирана и не търся по никакъв начин популярност чрез блога си, което доста от пишман кулинарите правят отдавна.
Кулинарията е стара, колкото човечеството и ако хората преди нас не бяха споделяли доброволно уменията си, сега нямаше да знаем за толкова много вкусни блюда. Така че, госпожи Валя и Ирина, спрете да се самоизтъквате и да изисквате каквито и да било признания за вашите публикации. Ако ви е малко популярността, има телевизионни формати и състезания, в които можете да се изявите допълнително.
Дари, рецептата ти е чудесна! На мен също би ми допаднал твоя вариант с пилешко месо и скоро мисля да го опитам. И снимките ти са страхотни! Ако не изглеждаше толкова апетитно кебапът ти, не бих се решила на проба!
Благодаря ти за подстрекателството, мила и чакам следващото!
Хубава вечер ти пожелавам и много усмивки!

Анонимен каза...

Ох лелеее. То останаха ли думи за ситуацията? А дамите от къде го знаят? И като научиш нещо и не го споделиш веднага или не стане хит, значи ли, че ти не си го знаел по-рано, а е само думи? Мъка, мъка, мъка...

Iliana каза...

Прекрасна рецепта си ни представила, Даре!
Много вкусно ястие, което успешно конкурира и предходните кебапи.

А блогването и споделянето на рецепта в интернет е доброволно. Вярвам, че и ти, както и аз го правим за собствено удоволствие и за удовлетворението, което получаваме от положителните коментари на хората, коити са опитали нашите рецепти.

На който нещо не му харесва и си въобразява някакви неща, да спре да споделя или да си скрие блога само за поканени и ще разреши проблемите.

Dani каза...

Да добавя само, че гледайки кой на български е качил тази рецепта, защото на турски знаете, че са безброй много, видях и публикация на в.24 часа, където знаете има и кулинарна рубрика.
Там е на една дама, мился,че е Мароя Ташева, която е посочила въпросната Теодора Титова като източник.
Та те как не са го видели да разпънат и вестника с претенции?

Анонимен каза...

тези двете псевдо готвачки ина и валя ,да си гледат работата ,че ми писна от тях с техните не основателни претенции за крадените от тях в нета рецепти .Алооооо ,готвачките когато измислите някоя рецепта тогава може да имате претенции за авторство ,всичко останало е само лоша реклама на сайта ви .Като сте такива големи майсторки и мега големи претенции ,защо тогава има цензура в блогът ви ,и не могат да се пишат критични коментари ? И стига с тези призиви за стена на срама или там както сте я нарекли да пишете имена на хора които също обичат да експериментират и използват световните рецепти .Вземете се гръмнете и двете ,че сте готвачки колкото аз съм американка .

Zornitsa Nikiforova каза...

Кебапът ти изглежда страхотно! Рецептата е много интересна и интригуваща.
Прегръдки за теб, Даре! :*

Анонимен каза...

Какво е това? Спор или война? За какво? Прекрасно изглеждащо и явно вкусно ястие /непременно ще го пробвам/. Има ли значение кой е първи? Аз също обичам кашкавала да е само разтопен. Поздрави!
Теодора

Анонимен каза...

Всичко е прекрасно, но не показвайте тази грозна и захабена тава!!!!

Kokona каза...

Удивителните едва ли биха ме спрели да си покажа грозната и захабена тава втори път, но благодаря за мнението ;)

Елинор каза...

Oх,защо няма тук бутон за лайкване :((((( а ако имаше и ънлайк щеше да е супер :)Изобщо,щеше да е прекрасно ако имахме възможност с някое и друго емотиконче да изразим нашите чуватва, вмсто да си губим времето да пишем за хора ,които не го заслужават! Моля хората от които зависи това,да помислят по въпроса :) Би било прекрасно! Преди малко си закупих продуктите за кебапа и мисля днес да го направя! То просто как да не го направиш при тази слюноотделяща снимка,няма как,ще го направя:)))Хубав ден на всички и БРАВО на Дарето,и хич да не ти пука!!!!

Kokona каза...

Благодаря ти, Ели :)
Да, би било чудесно да има емотиконки за настроение.
Хубав и вкусен ден ;)

Елинор каза...

И аз благодаря :)
А, някой ще ми каже ли ,как да си кача и аз някоя снимчица тук до именцето ми :) ?
Благодаря предварително!

Елинор каза...

А, за емотиконите и бутоните съм съвсем сериозна!Дали е възможно да се направи и тук ,както във ФБ.?

Kokona каза...

Не помня как се слагаше, мисля че в профила си в гугъл + я добавих.