сряда, 25 май 2016 г.

Печен заек в сос от кисело мляко



Много вкусно ястие. Би се получило добре освен със заешко месо, то и с пилешко.

Ето как го приготвих:

1 заек (около 1,2 кг)
10 листенца салвия
5-6 стръка мащерка
2 клонки розмарин
1 ч.л. хималайска сол
1 к.л. черен пипер
1 к.л. червен пипер
60 г краве масло + 3-4 с.л. олио или зехтин
300 г кисело мляко 4%


Зайчето се нарязва на порции и се подрежда в тава. Подправя се с разтопеното масло, олиото и всички подправки. Добавя се вода (аз слагам малко повече от 1 ч.ч., но да не покрива месото), но може по желание и бульон. Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса около час и половина. Отстранява се фолиото и се прави застройка с киселото мляко, като в купичка се разбърква млякото и на порции се добавя от горещия сос в тавата, като се разбърква. Накрая сосът се сипва в тавата и заекът се запича за 10-15 минути, като се внимава да не изсъхне отгоре.


Сервирах върху пюре от картофи и пащърнак, с прясно мляко, мащерка, сол и черен пипер.
Източник: Кролик под соусом из йогурта и сливочного масла



Няма коментари: