Многокомпонентен десерт... много вкусен. Един от най-вкусните десерти, които съм приготвяла :)
Сладоледът е просто разкошен и в допълнение с целувките, ягодовия сос и пресните ягоди, оставям на вас да си представите, какво удоволствие изпитах от първата хапка :)
Мелба Павлова с целувки, ягодов сос, сладолед с градински
чай и парченца ягоди
За сладоледа:
Метална, стъклена или пластмасова форма, в която ще се
съхранява сладоледът, се слага във
фризера.
* 150 мл прясно мляко
* 100 мл сладкарска сметана
* 1 пакетче бурбонска ванилова захар
* 3 жълтъка
* 100 г кристална захар
* 7-8 листенца салвия (градински чай)
* 10 броя ягоди
Прясното мляко, сметаната и бурбонската ванилова захар се
слагат в съд на котлона, докато кипнат.
Жълтъците се рзбиват със захарта, добавят се нарязани на
ситно листенца салвия и сместа се добавя към горещата сметановасмес , като се
разбърква непрекъснато, докато леко се сгъсти (около 2-3 мин).
Готовата смес се изсипва във формата за сладоледа, добавят
се нарязани парченца ягоди, разбърква се и се връща във фризера за около 30
минути. След като мине времето се изважда, отново се разбърква, и се оставя за
още поне 1 час във фризера.
За целувките:
(по идея на GoodFood Bulgaria ги приготвям в микровълновата печка)
* 1 белтък
* 300 г пудра захар
Белтъкът се разбива съвсем леко с вилица. Добавя се всичката
пудра захар и се бърка с лъжица. Получава се гъста смес - като моделираща маса.
Изрязват се кръгове от готварска хартия, като се очертават по чинията на
микровълновата. Слага се лист върху чинията, с ръце се оформят малки топчета,
слагат се върху хартията - добре е да са максимум 3 топчета и на разстояние,
защото се надуват и увеличават почти четворно обема си. Пекат се 1 мин и 20
секунди, на мощност на микровълновата - 850 вата, или 23-24 секунди на максимална
мощност.
Препоръчително е да се пробва с една целувка, докато се
улучи мощността и времетраенето на приготвяне на целувките. Трябва да не
прегарят, да са бели на цвят, с леко лепкава текстура във вътрешността.
За ягодовия сос
* 10 броя ягоди нарязани на ситно
* 50 г захар
* 1 равна ч.л. царевично нишесте
Ягодите и захарта се слагат на слаб огън, докато заврат и си
пуснат сок. Нишестето се разтваря в 30 мл студена вода, добавя се към ягодите и
се разбърква за около 1 минута, докато леко се сгъсти сместа.
За украса:
* 5-6 ягоди
* 100 мл разбита сладкарска сметана
* листенца салвия (градински чай)
Сервиране: Мелба Павлова може да се сервира освен в чаши, то
и в сервизна чиния или плато.
В сервизна чиния: натрошават се целувки, добавят се топки
сладолед, парченца ягоди, ягодов сироп и се декорира с разбита сметана и листенца салвия.
1 коментар:
О, ами разкошно е това, Даре:), поздрави!
Публикуване на коментар