четвъртък, 26 май 2016 г.

Мелба Павлова с целувки, ягодов сос, сладолед с градински чай и парченца ягоди



Многокомпонентен десерт... много вкусен. Един от най-вкусните десерти, които съм приготвяла :)
Сладоледът е просто разкошен и в допълнение с целувките, ягодовия сос и пресните ягоди, оставям на вас да си представите, какво удоволствие изпитах от първата хапка :)

Мелба Павлова с целувки, ягодов сос, сладолед с градински чай и парченца ягоди


За сладоледа:
Метална, стъклена или пластмасова форма, в която ще се съхранява сладоледът,  се слага във фризера.
* 150 мл прясно мляко
* 100 мл сладкарска сметана
* 1 пакетче бурбонска ванилова захар

* 3 жълтъка
* 100 г кристална захар
* 7-8 листенца салвия (градински чай)
* 10 броя ягоди

Прясното мляко, сметаната и бурбонската ванилова захар се слагат в съд на котлона, докато кипнат.
Жълтъците се рзбиват със захарта, добавят се нарязани на ситно листенца салвия и сместа се добавя към горещата сметановасмес , като се разбърква непрекъснато, докато леко се сгъсти (около 2-3 мин).
Готовата смес се изсипва във формата за сладоледа, добавят се нарязани парченца ягоди, разбърква се и се връща във фризера за около 30 минути. След като мине времето се изважда, отново се разбърква, и се оставя за още поне 1 час във фризера.

За целувките:
(по идея на GoodFood Bulgaria ги приготвям в микровълновата печка)
* 1 белтък
* 300 г пудра захар

Белтъкът се разбива съвсем леко с вилица. Добавя се всичката пудра захар и се бърка с лъжица. Получава се гъста смес - като моделираща маса. Изрязват се кръгове от готварска хартия, като се очертават по чинията на микровълновата. Слага се лист върху чинията, с ръце се оформят малки топчета, слагат се върху хартията - добре е да са максимум 3 топчета и на разстояние, защото се надуват и увеличават почти четворно обема си. Пекат се 1 мин и 20 секунди, на мощност на микровълновата -  850 вата, или 23-24 секунди на максимална мощност. 
Препоръчително е да се пробва с една целувка, докато се улучи мощността и времетраенето на приготвяне на целувките. Трябва да не прегарят, да са бели на цвят, с леко лепкава текстура във вътрешността.

За ягодовия сос
* 10 броя ягоди нарязани на ситно
* 50 г захар
* 1 равна ч.л. царевично нишесте

Ягодите и захарта се слагат на слаб огън, докато заврат и си пуснат сок. Нишестето се разтваря в 30 мл студена вода, добавя се към ягодите и се разбърква за около 1 минута, докато леко се сгъсти сместа.

За украса:
* 5-6 ягоди
* 100 мл разбита сладкарска сметана
* листенца салвия (градински чай)




Сервиране: Мелба Павлова може да се сервира освен в чаши, то и в сервизна чиния или плато.
В сервизна чиния: натрошават се целувки, добавят се топки сладолед, парченца ягоди, ягодов сироп и се декорира с разбита сметана  и листенца салвия.





1 коментар:

vesela каза...

О, ами разкошно е това, Даре:), поздрави!