Обожавам свински дроб. Това е една от любимите ми храни. Много полезен, много засищащ, много вкусен.
Правила съм на скара, на фурна с лук и кашкавал, пържен в много мазнина с брашно, пържен в уок с подправки (най ми е вкусен), но на грил тиган не бях правила.
Преди си играех да го кисна в мляко, да го изкисвам в сода и оцет, но от много време не се занимавам с тези упражнения и само го измивам под течаща вода, нарязвам на тънки филийки и готвя. На финал добавям сол, пипер и много лимонов сок. Да си оближеш пръстите.
Днес обаче реших да го сложа в някаква марината и после да го изпека на грил тиган.
Понеже не съм правила на грил, а знам че лесно се пресушава, то надникнах в блога Дзверски вкусно, за да се допитам до приятелче, колко време го готви.
Две-три минути от всяка страна са напълно достатъчни. Стана уникално вкусен :) Дзверо, наздраве, приятелю!
За дробчето предвидих и зеленчуци на грил. Заложих на тиквички и любимия патладжан, а към тези вкусотии добавих и първият ми домашно направен барбекю сос. Изобщо, скъсах се днес от готвене. Надявам се два-три дни да почивам :)
Свински дроб на грил тиган
Рецепта:
* 800 г свински дроб
* сол на вкус
За марината:
* 50 мл бяло вино
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 к.л. черен пипер
* 1 ч.л. мащерка
* 1 ч.л. градинско къри
* 2-3 с.л. олио или зехтин
Всички продукти за маринатата се смесват в купа.
Дробът се нарязва на филийки по около 1 см дебелина и се накисва в маринатата за около 1 час.
Изпича се на грил тиган, от всяка страна за по 2-3 минути, като след като се махне от тигана се посолява.
За грилованите зеленчуци:
Рецепта:
* 2 тиквички
* 1 патладжан
Марината:
* 1/2 ч.л. сол
* 1 к.л. черен пипер
* 50-60 мл олио
* 1 ч.л. мащерка
В купа се смесват продуктите за маринатата.
Тиквичките и патладжана се нарязват на по-големи кръгчета. Тиганът се намазва с маринатата, подреждат се кръгчетата зеленчуци и се намазват от горната страна също с марината. Пекат се докато хванат хубав тен и се обръщат и от другата страна.
За барбекю соса (идеята е взаимствана оттук: homemade-bbq-sauce
Рецепта:
* 2 чаши кетчуп (ползвах Домашен кетчуп)
* 1 чаша вода
* 1/2 чаша ябълков оцет (пак домашен)
* 1 с.л. уорчестър
* 1 ч.л. табаско
* 1 с.л. лимонов сок
* 1/2 с.л. прясно смлян черен пипер
* 1/2 с.л. лук на прах (сложих пресован пресен)
* 1/2 с.л. горчица
* 5 с.л. кафява захар
* 5 с.л. бяла захар
* от мен добавих и 1 зелена люта чушка
Кетчупът, водата, лимоновия сок и оцета сложих в съд на котлона да закъкрят. След това добавих останалите подправки, разбърках, сложих капак и оставих за 1 час на слаб котлон, като през 10-15 минути разбърквах. Не загаря :)
Сервираме порция черен дроб, с гриловани зеленчуци и барбекю сос :)
2 коментара:
Утрепа Ръва с този барбекю сос към печения дроб.
Много, ама много идейно. Все съм се чудил какво още
Даре, на мен дроба пък е от най-нелюбимите, макар пилешки да обичам, но свински и телешки не.
Обаче на тиквичките и соса няма да простя:)
Публикуване на коментар