вторник, 25 октомври 2016 г.

Сач със свинско, пръжки и зеленчуци



Колебаех се за името. Много му подхожда да е сач по родопски, ама под това име се разбира съвсем друг сач. Подобен на касапския. С много месо и зеленчуци.
В случая си харесах една снимка в интерент, точно в публикация за родопски сач, но не въпросната снимка беше готовия вид на ястието.
Снимката може да видите тук: http://e-burgas.com/post/da-vi-e-sladko-8211-sach-po-rodopski

Хареса ми това, че има бобче, картофи, чушки, реших да пробвам и да си направя нещо по-различно и да има неща за всеки вкус.
Взех си прясна сланина, да направя пръжки/джумерки. В сача станаха ужасно вкусни и съм убедена, че и нелюбителите на тези мазнотии, ще ги харесат.


За рецептата ползвах:
500 г свинска плешка
500 г прясна сланина без кожа
200 г шарен смилянски боб
5 глави лук
3 камби
3 чушки/пиперки
15 бейби картофи

Подправки:
мащерка, риган, планинска чубрица, джоджен, черен и червен пипер, сол.

Картофите и боба са с предварителна подготовка.
Картофите сварени цели и обелени, с добавени подправки и част от мазнината от пръжките. Бобът сварен и смесен с планинска чубрица, сол, джоджен и част от мазнината на пръжките.

Сачът се намазва с мазнина, слага се сланината нарязана на късчета и се изпържва. Подправя се със сол, червен и черен пипер и се изважда.
Отнема се мазнината с лъжица, че е много, отделя се в съд, за последващо ползване.
Слага се свинското нарязано на хапки и овкусено със сол, двата вида пипер, мащерка, риган и се изпича до готовност. При нужда се добавя по лъжица от заделената мазнина от пръжките.
Изважда се и то.
После в сача се запича лукът, нарязан на едро, като е почти готов се свива в една страна и се добавят картофите, овкусени с подправките, до тях цели чушки и камби. Всичко се пече до готовност. При нужда може да се добавя по лъжица мазнина.
Когато са готови зеленчуците, с лъжица всичко се смества така, че да има място да се добавят пръжките, сланината и бобчето и сачът се оставя за 5-10 минути във фурната, след което се премества на стойката и се сервира.



1 коментар:

vesela каза...

Идвам с голямата вилица:)