сряда, 19 октомври 2016 г.

Свинско с гъби и кашкавал



Не е нещо нечувано и невиждано, но не е и ястие, за което се сещам често. Опция за бърза вечеря, в делнични дни. Ястие с което може да се импровизира.
Преди години майка ми приготвяше често, като правеше предимно с пилешко месо. Филе или пържола от бут, овкусяваше с подправки - сол, черен и червен пипер, добавяше олио, малко чубрица, овалваше в брашно, след това в яйце и накрая в галета и пържеше до златисто в мазнина.
Следваща стъпка е да подреди филетата в тава за печене.
Запържваше бекон и гъби, овкусяваше с подправки, добавяше кисели краставички, нарязани на ситно, понякога маслини. Слагаше плънката върху филетата и поръсваше обилно с кашкавал.
След това ястието се запиша за 10-15 минути във фурната и готово.
Много семпло, много вкусно, с достъпни продукти.

Моят вариант е далеч от това ястие, което хапвах преди години, но пък не отстъпва по вкусно свинското с гъби и кашкавал.
Ако ви допада първия вариант, опитайте. Ястието е и ефектно и нерядко сме посрещали и гости с него, вместо само да опечем вкусни пържоли.
Става и с пилешко и със свински пържоли.

В случая сготвих свински бут. Много хора избягват, защото месото е по-сухо, но аз обичам.


* 700 г свински бут
* 100 г кашкавал
* 300 г гъби
* сол
* черен пипер
* червен пипер
* мащерка
* риган
* 3-4 с.л. соев сос
* 2-3 с.л. зехтин
* 1 с.л. краве масло


Месото се нарязва на тънки филийки. В купа се смесват соевия сос, мащерката, риган, червен и черен пипер. Месото се овкусява с подправките и се изпича на грил тиган, като се внимава да не се пресуши.
Изважда се и се подрежда в тава за печене. Съвсем леко се посолява.
Гъбите се запържват в загрятото масло със зехтин до златисто. Подправят се със сол, мащерка и черен пипер и се разпределят върху месото.
Отгоре се настъргва кашкавал и ястието се запича във фурната за около 15 минути.



1 коментар:

vesela каза...

Чудни мръвки, Даре!