четвъртък, 23 март 2017 г.

Типов хляб с риган и маслини



* 170 мл вода
* 5 г захар
* 5 г сол
* 2 с.л. зехтин
* 7 г прясна мая
* 320-330 г типово брашно
* 100 г маслини без костилка
* 1 ч.л. сух риган

* 1 с.л. семена за поръсване – по желание (сусам, слънчоглед, тиквено семе, маково семе)
* 1-2 с.л. зехтин за намазване на тавата и хляба

* Тестото за хляба може да омесите в хлебопекарна на програма тесто, като сложите продуктите в описания ред, да оставите да втаса в нея, след това да извадите, оформите с ръце, да сложите в намаслена тавичка, да намажете със зехтин отгоре и да поръсите със семена.

Ако нямате хлебопекарна:
* В дълбока купа добавете хладка вода, щипка захар и щипка сол, маята и 2-3 с.л. брашно. Разбъркайте на каша и оставете да втаса.
* Добавете останалата сол, захар, зехтин, нарязаните маслини, риган и на порции брашно, докато оформите меко тесто. Покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете да втаса на топло.
* Оформете с ръце желаната форма на хляба, сложете в намаслена тавичка и отново оставете да втаса.
* Направете прорези с нож отгоре, намажете със зехтин и поръсете със семена.
* Печете в загрята фурна на 200 градуса, на средна скара, само с долно нагряване и включен вентилатор. Ако нямате такава функция на фурната, то печете на средна скара, с горно и долно нагряване на 180 градуса.
* Проверете с клечка забодена в средата, дали хлябът е готов. Нужното време за печене е около 25-30 минути.



Няма коментари: