събота, 1 април 2017 г.

Бонбони Тирамису



Първоначалната идея е взаимствана от този сайт: no-bake-tiramisu-truffles

Идеята за трюфели тирамису ми допадна много, а като фен на тирамисуто, опитал различни рецепти, от претендиращи за оригинал, до най-измисления и фалшив вариант, бях готова да опитам и по описания начин рецептата, но тъй като нямах маскарпоне, реших да заложа на обикновено крема сирене и тъй като нямаше да е в оригинал, добавих и нещо от себе си.
В крайна сметка - много вкусни бонбони, наподобяващи снежни топки. От ония, едно време, които се правели от изрезки на блатове. Или скаличките... не онези бисквитените, а ония сочните :)
Ако имате маскарпоне, сигурна съм, няма да сгрешите ако ги направите с него.
Ако нямате, заложете на някакво крема сирене, каквото има. Убедена съм, че бонбоните ще са не по-малко вкусни.
Може да оваляте само в какао, а може да заложите и на шоколад.
Бях решила, че ако шоколадът не ми стигне, ще мина на вариант с какао, но до там не се стигна.

Разбира се, рецептата подлежи на всякакви импровизации и допълнения. Важното е да има бишкоти, какао, кафе, крема сирене :)
Ето моя вариант:


За 28 бонбона:
* 18 броя бишкоти
* 120 г крема сирене
* 3 с.л. пудра захар
* 4 с.л. силно еспресо
* 2 с.л. ликьор кафе
* 2 с.л. уиски
* 1 ч.л. какао

За топване на бонбоните:
* 100 г тъмен шоколад с 50% какао
* 40 мл прясно мляко
* 20 г краве масло

За поръсване:
* смлени бишкоти
* люспи нескафе
* какао

Бишкотите се смилат в блендер и се смесват с останалите продукти. Разбърква се сместа с лъжица и се оставя за 1 час в хладилник да стегне.
С ръце се оформят бонбоните. Става изключително лесно. Сместа е стегната и не полепва по ръцете.

Шоколадът се смесва с млякото и маслото и се разтопява на много слаб котлон при непрекъснато разбъркване. Ако сместа ви се струва много гъста, добавете още лъжица, две прясно мляко.

Всеки бонбон се топва в шоколада и се изважда с помощта на вилица. Подреждат се върху поднос или чиния покрити с хартия за печене, поръсват се с какао, кафе или смлени бишкоти и се оставят в хладилник да се охладят.
По желание се преместват в хартиени капсули.
Бонбоните може да се овалят само в какао. Без да се потопяват в шоколад.

Колкото повече престоят в хладилник, толкова по-вкусни стават.




5 коментара:

Iliana каза...

Значи, като ти дойде вдъхновението, изобщо не е препоръчително да влизам тук....прекрасни са!

Kokona каза...

И аз те обичам <3

Люси каза...

То това твойто е престъпление! Прегръдки, мила!

vesela каза...

Ох, прелестни са...

Kokona каза...

<3