петък, 14 юли 2017 г.

Свински дроб по селски




И още един любим вариант за приготвяне на свински дроб.
В повечето рецепти за свински дроб по селски и пилешки дробчета по селски се срещат и гъби в съставките, но специално в това ястие предпочитам да не слагам, затова и пускам любимия си вариант в блога. Готвя го с малко лук, не голямо количество домати. Общо взето дробчето преобладава. А любителите на повече сос, може да удвоят продуктите за соса и да го направят по свой вкус.
Някои правят дробчето на фурна, други го готвят в тиган и задушават под капак. Аз общо взето го правя много бързо, като първо за 5 минутки пържа дроба на порции, не всичкия наведнъж, след това за 5-10 минути правя соса и просто смесвам всичко за още 5 минути да покъкри и готово.


За две порции:
* 500 г свински черен дроб
* 2 малки моркова
* 1 глава лук
* 1-2 скилидки чесън (по желание)
* 5-6 печени чушки/пиперки
* 2 средно големи домата или 4-5 с.л. домати от консерва (тук количеството варира според вкуса, защото някои хора предпочитат с повече сос и може да се сложат повече домати)
* 50 мл червено вино
* 1 дафинов лист
* по желание щипка чубрица
* сол
* черен пипер
* червен пипер
* олио/зехтин за пържене
* 5-6 стръка магданоз

Дробът се нарязва на филийки с дебелина по около 1 см. В дълбок тиган добавете 4-5 с. л. мазнина и изпържете дроба за по 2-3 минути от всяка страна и извадете в отделен съд.
В същата мазнина задушете нарязани лук и чесън на ситно или на полумесеци. При нужда добавете още лъжица, две мазнина. Добавете морковите нарязани на кръгчета и чушките нарязани на кубчета. Задушете за 5-6 минути.
Добавете червения пипер, разбъркайте за секунди и след това добавете доматите от консерва или обелените и нарязани на кубчета домати.
Добавете сол, черен пипер, чубрица, дафинов лист, виното и задушете ястието за 6-7 минути, да се поизпари виното. Върнете дроба в тигана, разбъркайте, гответе още 5-6 минути и сервирайте ястието поръсено с нарязан на ситно магданоз.




1 коментар:

Unknown каза...

Прекрасна рецепта!Пробвах я,дробът се получи перфектно!