сряда, 2 август 2017 г.

Палачинкови бюреци



Стават за предястие... и за закуска стават, и за основно, ако се заложи на 2-3 бройки в порция.
Дебелички стават, като се напълнят и са много вкусни. То зависи и какво ще се сложи вътре, де! Но аз кофти палачинки не съм яла, с какъвто и пълнеж да са.

Съвсем леко връткава е рецептата, защото първо трябва да се направят палачинки, после да се напълнят и накрая панират, но си заслужава. И в сладък вариант да са, сигурно пак ще са вкусни. Бих пробвала и пълнени със сладко от сини сливи и сирене :)

В случая обаче съм заложила на шунка, кашкавал и кисели краставички, а към палачинките направих млечно-майонезен сос.

Палачинките правя по рецепта на Иван - рецепта руски блини. Откакто ги пробвах, все по нея правя, защото всичко е измерено точно и не ми се налага да налучквам гъстотата на сместа.
От цялата доза при мен излизат 12 броя палачинки. За тази рецепта дозата ми е наполовина и съм направила 6 прилично големи пълнени палачинки.


За сместа за палачинки:

* 2 яйца М размер
* щипка захар
* щипка сол
* 250 мл топло мляко
* 150 г брашно
* 100 мл вряща вода
* 1 и 1/2 с.л. краве масло

* масло за намазване на тигана /при нужда/

За пълнеж:
* 150 г кашкавал
* 150 г шунка
* 4-5 кисели краставици
* черен пипер

За панировка:
* 2 яйца
* щипка сол
* щипка черен пипер
* 100 г галета

* олио за пържене


Яйцата, захарта и солта се разбиват с телена бъркалка. При постоянно бъркане се добавя топлото мляко. Следва на порции пресятото брашно, разбива се добре, да няма бучки. На финал се добавят врящата вода, на малки дози, при постоянно разбъркване и накрая маслото.
Сместа се оставя да почине 30 минути.
Палачинките се пекат в тиган с незалепващо покритие, при нужда намаслен с малко масло. Пекат се от едната страна, обръщат се и запичат от другата страна.
Редят се една върху друга в чиния. Не е нужно да намазвате с масло, защото ще ги пълним и панираме.

Кашкавалът се настъргва, шунката и краставичките се нарязват. В края на всяка палачинка се добавя и от трите продукта , поръсва се с малко черен пипер, прегъва се веднъж в началото при плънката, после се подгъват краищата и от двете страни, за да не изпадне плънката и след това се навива докрая на руло. Не е нужно да прикрепвате краищата, за да не се разтворят. При потапяне в яйцата и галетата, те ще залепнат.


Палачинките се топват в разбити яйца с черен пипер и сол, след това се овалват в галета и се подреждат в чиния. Оставят се за 10 минути да стегнат.
Пържат се в тесен съд с малко повече олио, докато потъмнеят и от двете страни. Изваждат се върху чиния покрита с домакинска хартия, да попие мазнината. Сервират се с млечно-майонезен сос.

Сосът е направен от кисело мляко, майонеза, чесън на прах, копър, сол и щипка черен пипер.




3 коментара:

Батето М каза...

Даре, пълнените палачинки са ми любими. Тези са много идейни. Поздрави!

tillia каза...

Пак си измислила нещо вкусно! :) Пък и апетитно поднесено!
Лека вечер!

vesela каза...

Защо ли ми трябва на гладно тук да надничам...