След повече от месец отсъствие, се завръщам с малко рецепти, предимно за сладкиши.
Повечето хора лятото наблягат на салати, сладолед, морски ястия и плодове, а аз това лято прекалих с правенето на пайове, но пък близките ми не се оплакват. Идеално им вървеше към следобедното кафе.
Три вида пай, няколко пъти правени и макар да изглеждат визуално еднакви, то по вкус се различаваха определено.
В тази публикация ще покажа първия вариант - с круши и смокини.
За тестото:
* 1 яйце
* 100 г краве масло /студено/
* 100 г кристална захар
* 1 ванилия или 1/2 ампула течна ванилия
* 1 ч.л. бакпулвер
* 220 г брашно
Пълнеж:
* 200 мл сладкарска сметана /растителна/
* 100 г кафява захар
* 4-5 круши, обелени и нарязани на кубчета
* около 10-15 смокини, нарязани на кубчета
* 1/2 ампула течна ванилия
* 2 равни супени лъжици брашно
За поръска:
* 80 г кафява захар
* 80 г краве масло
* 120 г брашно
Фурната се загрява на 180 градуса.
За тестото:
Продуктите се смесват в купа, като маслото трябва да е студено и нарязано на парченца. Стриват се с ръце, да стане тестото на трохи и постепенно се доомесва с ръце, да стане хубава топка тесто.
Може да се увие в стреч фолио и да се остави в хладилник да стегне, преди да се разточи, но ако действате бързо, няма да е нужна тази опция и може да се разточи веднага.
2/3 от тестото се разточва върху лист хартия за печене, долу горе с диаметъра на тавичката, в която ще се пече паят. Моята беше с диаметър 26 см., с откопчаващо се дъно. Излишната хартия се изрязва, а разточеното тесто се поставя в тавата заедно с хартията. Стените се намазват леко с мазнина, но и да се пропусне, не е фатално. Тестото е маслено и лесно се отлепва. Отделеното тесто се разточва на ленти, да са по-ниски от борда на тавата, да кажем до средата и залепва по стените, като се притиска леко.
Маслената кора се слага в загрятата фурна на средна скара и се пече около 10-12 минути.
През това време се приготвя пълнежът.
Крушите се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Смокините също. Смесват се със сметаната, брашното, захарта, ванилията.
За поръската:
В купа се смесват маслото нарязано на малки кубчета, захарта и брашното и с вилица се разбърква сместа, докато стане на едри трохи.
Леко запечената маслена кора се изважда, още гореща се пълни с готовият пълнеж и се покрива с маслената поръска.
Пече се в продължение на 45-50 минути на 160-170 градуса, като се внимава да не прегори.
Оставя се да се охлади преди да се разреже.
1 коментар:
Ама ти прекаляваш, Даре!
Тук вече си съчетала двата ми любими плода, и то така изкушаващо, че ми иде да нахлуя при теб!
Публикуване на коментар