сряда, 20 септември 2017 г.

Карамелен пай с круши



И тъй като крушите тази години падаха рано от дървото, то бързахме да приготвяме компоти, сладка и сладкиши, а аз направих няколко пая с тях, които са ми вече любими.
Последният пай е карамелен с круши, а ето и рецептата.


За тестото:
* 1 яйце
* 100 г краве масло /студено/
* 100 г кристална захар
* 1 ванилия или 1/2 ампула течна ванилия
* 1 ч.л. бакпулвер
* 220 г брашно

Пълнеж:
* 300 мл подсладена сметана/растителна
* 3 равни с.л. брашно
* 5-6 средно големи круши
* 180 г кристална захар

Поръска:
* 100 г бисквити с масло/ Роден край


Пълнеж:
Захарта се карамелизира в съд на котлона, като се внимава да не прегори. Дръпва се от огъня и съвсем внимателно се добавя сладкарската сметана. Внимавайте при смесването, да не ви изгори. Връща се сместа на котлона и се бърка, докато се разтопи карамелът.
Отделете си част от сместа, да ползвате като сос, а останалата оставете да се охлади.
Към нея се добавят обелените, почистени от семките круши, нарязани на кубчета. Добавя се брашното и сместа се разбърква.

Фурната се загрява на 180 градуса.
За тестото:
Продуктите се смесват в купа, като маслото трябва да е студено и нарязано на парченца. Стриват се с ръце, да стане тестото на трохи и постепенно се доомесва с ръце, да стане хубава топка тесто.
Може да се увие в стреч фолио и да се остави в хладилник да стегне, преди да се разточи, но ако действате бързо, няма да е нужна тази опция и може да се разточи веднага.
2/3 от тестото се разточва върху лист хартия за печене, долу горе с диаметъра на тавичката, в която ще се пече паят. Моята беше с диаметър 26 см., с откопчаващо се дъно. Излишната хартия се изрязва, а разточеното тесто се поставя  в тавата заедно с хартията. Стените се намазват леко с мазнина, но и да се пропусне, не е фатално. Тестото е маслено и лесно се отлепва. Отделеното тесто се разточва на ленти, да са по-ниски от борда на тавата, да кажем до средата и залепва по стените, като се притиска леко.
Маслената кора се слага в загрятата фурна на средна скара и се пече около 10-12 минути.

Изважда се, още гореща се пълни с готовият пълнеж и се покрива с начупени бисквити.
Пече се в продължение на 45-50 минути на 160-170 градуса, като се внимава да не прегори.
Оставя се да се охлади преди да се разреже.



1 коментар:

vesela каза...

Това определено е моят сладкиш. Неустоим е!
Ще гледам да си го спретна!