сряда, 20 септември 2017 г.

Телешки гювеч



Това ястие си избрах от кулинарна енциклопедия. Вкусно се получи, но за следващ път бих намалила количеството сос и бих сервирала с гриловани зеленчуци, които в моя вариант бях добавила в соса. Някои количества продукти закръглих, тъй като не се касае за сладкиши, а 875 мл бульон, 125 мл вода, с 75 грама примерно брашно или ч.л. сокче от нещо, леко ме изнервят :)))

* 1,200 кг телешко месо
* 2 с.л. олио
* 1 средна глава лук, нарязана на кубчета
* 2 средни стъбла целина, нарязани на кубчета
* 1 с.л. доматен сос
* 1 морков нарязан на кубчета
* 100 г консервирани домати без сока
* 900 мл телешки бульон

* 50 г натурално пшенично нишесте
* 100 мл студена вода
* сол и пипер

Подправки:
* дафинов лист
* стрък прясна мащерка
* 3-4 пресни стъбла магданоз
* 1 скилидка чесън
* няколко зърна черен пипер


Подсушете месото със салфетка. В голям огнеупорен съд загрейте мазнината и запечатайте месото от всички страни. Извадете месото и намалете котлона на умерен огън.
Задушете лука, целината, скилидката чесън и морковите за около 2 минути. При нужда добавете лъжица мазнина.
Добавете доматения сос, доматите и телешкия бульон. Разбъркайте добре и оставете зеленчуците да къкрят 3-4 минути, като разбърквате от време на време.
Поставете подправките в тензух и го завържете с конец. / Тази опция пропуснах и сложих на връзка подправките, като завързах със стрък мащерка. Сложете подправките и месото в тава, залейте със соса, покрихте с алуминиево фолио или капак и сложете ястието във фурната. Първите 20 минути гответе на 200 градуса, след това задушавайте 2-3 часа на 180 градуса.
Извадете печеното. Махнете връзката с подправките. Месото преместете в купа с капак.
Сосът загрейте на котлона. Разбъркайте нишестето със студената вода и внимателно добавете към соса, при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Подправете соса на вкус със сол и пипер.
Нарежете печеното месо, полейте със сос и сервирайте с гриловани или печени зеленчуци. / Аз добавих в гювеча моркови, лук и малко пащърнак/

Сосът определено ми дойде повече. Като за телешко варено, но може да се намали количеството :)



Няма коментари: