вторник, 24 октомври 2017 г.

Щрудели елхички с ябълки и тиква



Не съм голям любител на сочните десерти. Сиропирани такива и с много захар. Но винаги има по някой десерт изключение, който хапвам с удоволствие.
Такъв е и днешният десерт, който не е точно в категорията сиропирани, но е сочен, вкусен и с хрупкава коричка от кори за баница.

За този вид сладкиши използвам обикновено кори за щрудел и баклава, но в случая си взех точно кори за баница. И макар корите за баклава и щрудел да са по-фини, по еластични и да не се чупят толкова лесно, смятам че и с тези кори успях да направя формата на днешните щрудели елхички.

Идеята за оформление идва от този сайт и идеята за сгъване на салфетки: Как да сгънем салфетка във форма на елха

Постарах се да покажа на снимки, но вероятно само от моите кадри няма да проличи как точно са направени, затова кликнете на линка по-горе, ако елхичките ви заинтригуват. Там нагледно е показано как се сгъва.


След което в сгънатото място се поставя пълнежът за щрудела, който послушно си остава на мястото и няма разтичане.


За 20 броя щрудели:
* 20 броя кори за баница

Пълнеж:
* 500 г обелена и почистена от семките тиква
* 500 г обелени и почистени ябълки
* 360 г захар
* 2 пакетчета ванилия
* 1 и 1/2  ч.л. канела
* 50 г галета
* 30 г краве масло
* 30 мл олио

За намазване на щруделите:
* около70-80  мл олио

* пудра захар за поръсване


Първо се приготвя пълнежът.
Тиквата и ябълките се настъргват или се смилат в блендер, но не на пюре, а да останат по-едри частици.
Олиото и маслото се загряват в тиган с дебело дъно и тиквата и ябълките се задушават за 5-6 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавят се захарта, ванилията и канелата, разбърква се и се оставя сместа на котлона, за около 10 минути, като периодично се разбърква.
Маха се от огъня, добавят се галетата, разбърква се и се оставя да се охлади.


Корите се разгъват, поставя се разгъната салфетка върху тях и се изрязват по нея, да се получи квадрат. Общо взето, маха се една широка странична лента и всички кори може да се отрежат накуп с ножица.
След това всяка кора се сгъва първо през средата на две, а след това се прегъва още веднъж, да се получи малък квадрат. Следва оформлението, което мисля да спестя като обяснение, а да погледнете снимките и да отворите линка, за да видите как се сгъва и получава форма на елхичка.
След като е сгъната елхичката, както е показано на снимката, се разтваря леко към отворената част, поставя се пълнеж (по 2 пълни с.л.), притиска се леко и елхичките се подреждат в тава покрита с хартия за печене.
Сгорещява се олиото и върху всяка елхичка се поръсва с горещо олио (по 1 ч.л.) или се намазва с четка.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса на средна скара, за около 15-20 минути.
Изваждат се, оставят се да се охладят и се поръсват с пудра захар.



3 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Супер!
Много иновативен и интересен щрудел!
Браво!
Поздравления, Даре! :)

vesela каза...

Направо прекрасно коледно предложение, кото ще присъства задължително на моята празнична трапеза.

Дарина Николова каза...

Благодаря, момичета <3