петък, 27 октомври 2017 г.

Маслени рогчета със сирене и ким



Рецепта за тесто:
* 200 мл прясно мляко
* 3 с.л. олио
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 1 яйце
* 10 г прясна мая
* 500 г брашно

* 100 г краве масло

Пълнеж:
* 150 г краве сирене

За намазване:
* 1 белтък
* ким за поръсване


Продуктите за тестото може да омесите в хлебопекарната, като ги сложите в описания ред, без маслото. Включвате хлебопекарната и след около 5-6 минути цикъл, когато вече се е образувала топка твърдо тесто, започвате да добавяте на части разтопеното краве масло по 1-2 с.л., изчаквайки да се поеме от тестото. Получава се мека и маслена топка тесто, което се оставя да втаса в хлебопекарната.
Ако нямате хлебопекарна - разтворете маята в леко затопленото прясно мляко, като добавите захарта и 3-4 с.л. от брашното. Разбъркайте на каша и оставете сместа да шупне.
Останалото брашно поставете в купа, направете кладенче в средата, добавете втасалата мая, яйцето, олиото, солта и омесете твърдо тесто.
На части започнете да добавяте разтопено масло и да месите. Не добавяйте брашно, само масло. При продължително месене ще се получи еластично, маслено и неполепващо тесто.
Поставете в купа, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса.

Готовото тесто разделете на 16 части. Всяка една разточете, както е показано на снимките, добавете натрошено сирене и навийте на ролка.


Подредете в тава покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго.
Оставете да втасат за 30 минути, намажете с разбит белтък и поръсете с ким.


Рогчетата изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, с долно нагряване с вентилатор, на средна скара, или загрята на 200 градуса, с долно и горно нагряване, на едно ниво над долното. Печете в продължение на 15 минути, докато хванат златиста коричка. Проверете с клечка забодена в рогчетата, дали са изпечени. Клечката трябва да излезе суха.




2 коментара:

vesela каза...

Да, да, покажи ги още по отблизо, та да си строша носа в монитора...
Изкусителка такваз!

Kokona каза...

Хаха, Весе, развесели ме днес с твоите коментари.
Сладурана :D