четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Пухкави багети



Страхотни багети! Три пъти ги правя, три пъти не ги докарвам на вид, но на вкус са разкошни. Меки като пух във вътрешността и с хрупкава коричка.
За закуска на брускети бяха топящи се в устата, а дори и вместо хляб към ястие със сосче ми паснаха идеално.
Четвъртия път ще ги навия на кифли. Направо са си един вид бързи и непретенциозни кроасани.
Рецептата е от тук: ФРАНЦУЗСКИЙ БАГЕТ "TOURBILLON"


* 500 г брашно (+ 50 г при разточване)
* 200 мл прясно мляко
* 60 мл вода
* 20 г краве масло
* 1 яйце
* 1 с.л. кафява захар
* 1 ч.л. сол
* 20 г прясна мая

* около 60-70 г разтопено краве масло за намазване

* 2 жълтъка разбити с 4-5 с.л. оцет за намазване на багетите
* сусам за поръсване


Тестото може да се омеси и втаса в хлебопекарната.
Ако нямате такава: Маята се разтваря във водата с щипка захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да се активира.
Останалото брашно се изсипва в купа, прави се кладенче в средата. Добавят се яйцето, млякото, солта, захарта, кравето масло и втасалата мая. Замесва се тесто и се оставя покрито в купата да втаса.


Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка една се разточва на квадрат, намазва се с разтопено масло и се сгъва както е показано на снимката. Слагат се в тавичка или съд поръсен с брашно, покриват се с фолио или кърпа и се оставят за 30 минути в хладилника.
Изваждат се, отново се разточват, но този път на правоъгълник. Всяка част се намазва отново с масло, навива се на руло и се преместват в тава покрита с хартия за печене, като помежду им се слага борд от хартия, за да не залепват. Най-добре е да се пекат в тясна тава, за да не се разлеят. Всяко руло се намазва с разбит жълтък с оцет, поръсва се със сусам. Правят се дълбоки прорези и се оставят да втасат на топло. Може да загреете фурната на 50 градуса и преди да ги сложите на топло вътре да я изключите и оставите да втасат в нея. След като удвоят обема си, фурната с багетите в нея се включва на 180 градуса с долно нагряване с вентилатор и се пекат на средна скара около 35-40 минути, или с горно и долно нагряване на 180 градуса за около 30 минути.
Изваждат се, оставят се леко да се охладят и са готови за нападение :)



6 коментара:

Dani каза...

Изглеждат чудесно, Даре!
За първи път срещам да се намажат с яйце и оцет :)

Kokona каза...

С яйце или мляко е писала блогърката, но аз мажа печива или с белтък, или с жълтък с оцет, за да е лесно нанасянето на жълтъка, да не е гъст и да не се събира само на определени места. Преди смесвах жълтък с кисело мляко, но една форумка ме светна за оцета. Той се изпарява при печене.

Dani каза...

Благодаря за светването :)

Milena Poptoleva каза...

И аз като Дани се намесвам с един "мерсаж" за комбинацията за мазане :) ,но и не само....Както винаги ме вдъхнови с прекрасния си хляб и съблазнителни снимки,за което ти благодаря за удоволствието :)

Просто аз:))) каза...

Днес ги направих. Благодаря за рецептата! Уникални са и ще повторя с двойна доза .

Kokona каза...

И аз благодаря, че споделихте :)