четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Свински котлети в сос от червено вино



Любимите ми свински котлети. Много често приготвяни, като се старая да разнообразявам соса. И с бира, и с бяло вино, и със сайдер и само с масло, понякога с гъби... обичам ги.
Повечето хора ги избягват, защото са им сухи, но всячески се старая това да не ги пресушавам, като долу горе вече съм им уцелила на моята фурна времето за готвене, според дебелината, но е важно и месото да е качествено.

Приготвят се за отрицателно време и затова и често ги правя за бърза вечеря. От подготовката до сервирането рядко ми отнема час време. Е, не е бъркани яйца, да, и по-дълго се приготвят от тях, но пък като сме любители на свинското месо, а искаме до топнем и сосче, отнема ми малко повече време.
Само на тиган да изпека, нещо не ми се получават, затова в голям процент от случаите ги слагам и във фурната след това.


Рецепта:
За 3 порции:
* 3 големи котлета по около 250 г /или 6 малки наполовина грамаж/
* 20 г краве масло
* 30 мл зехтин
* 1 ч.л. мащерка
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. червен пипер

* 1 ч.л. сол
* 200 мл червено вино
* 20 г краве масло
* 1 и 1/2 с.л. натурално царевично нишесте
* 50 мл студена вода

Фурната се загрява на 200 градуса.
Кравето масло се разтопява и се смесва със зехтин, черен пипер, червен пипер и мащерка. Намазват се котлетите и от двете страни и се запечатват в тиган с дебело дъно за по 3-4 минути от всяка страна.
Изваждат се и се слагат в тава за печене във фурна.
В загретия тиган се добавя виното да кипне с бучка масло, добавя се солта, разбърква се и се излива при котлетите в тавата. Добавя се и ако е останала мазнина от овкусяването на котлетите. /Тиганът се оставя на една страна, без да се измива, защото ще трябва още веднъж за соса/
Покрива се тавата с фолио и котлетите се пекат в загрята на 200 градуса фурна, на средна скара, за около 30 минути ако са по-дебели, а ако са тънки се проверяват на 15-20 минута, като се боднат с вилица /трябва да се бодат и да излиза лесно/. Маха се фолиото и се запичат на грил за 1-2 минути.
Изваждат се котлетите, сосът се прецежда в тигана и се връща на котлона. Нишестето се разтваря в студената вода и се добавя към соса при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Опитваме за вкус и ако е нужно добавяме малко сол и пипер.
Котлетите се сервират  с винен сос и по желание с картофено пюре или друга гарнитура.




Няма коментари: