петък, 22 декември 2017 г.

Хляб с пълнозърнесто, ленено и бяло брашно, с едно втасване



* 100 мл прясно мляко
* 100 мл вода
* 10 г прясна мая
* 20 мл олио или зехтин
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 150 г пълнозърнесто брашно
* 50 г ленено брашно
* 200 г бяло брашно


* Тестото може да се омеси в хлебопекарна, като се сложат продуктите в описания ред, след като се омеси да се оформи, остави да втаса и изпече.

Водата и млякото се смесват в съд, добавят се маята, захарта, олиото. Солта се смесва с брашната и се разбърква. На порции към течната смес се добавя брашно и се замесва тесто.
Оформя се на хлебче, поставя се в тава покрита с хартия за печене. Правят се прорези отгоре, намазва се с олио или зехтин и се оставя да втаса на топло, да удвои обема си, някъде за около 1 час.


Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, с включен долен реотан + вентилатор, на средна скара, за около 20 минути. Или на 200 градуса с включен долен и горен вентиалтор, отново на средна скара, като при нужда се покрива с лист алуминиево фолио отгоре, ако започне твърде бързо да потъмнява. Пече се отново за около 20 минути. Проверява се с клечка забодена в средата дали е изпечен. Клечката трябва да излезе суха.
При изваждане хлебчето може да ви се стори твърдо, но след като изстине омеква.




1 коментар:

vesela каза...

Прекрасно изглежда!
Не съм приготвяла нищо с ленено брашно.