неделя, 4 март 2018 г.

Хански шиш



Като всекидневно месоядни и често търсещи разнообразие във вкуса на месото, дори минимално променено, с една подправка, тия дни разнообразихме свинското, като за пореден път приготвихме вкусните ребърца на фурна по рецепта на Креми - Ребърца на фурна с червено вино , които мъжът ми приготвя вече за не знам кой път, а на следващия ден аз приготвих този хански шиш, с който си облизахме пръстите.
Първо - нанизаното месо на шиш е малко. Не съм теглила, но да кажем, че е около 700 грама. В домашни условия с шиша от фурната - толкоз! :))))
Второ, нанизвала съм до 1,5 кг месо на шиша, но в повечето случаи месото е с дебелина на пържоли, овкусено и нанизано като за дюнер. Става суперско! Слагала съм и цяло парче малко над 1 кг, но предпочитам да е нарязано и нанизано. По-вкусно става.
Трето - в случая трябваше на шиша да има и краставички, лук, гъби... та затова месцето по него е малко, а останалото сложих да се пече в тава под шиша.
Варианти и мои предложения:
- Да се овкуси и наниже на шиша само месо. Да събере повече. А зеленчука отдолу в тава. Месцето да капе върху него.
- Ако се приготвя за повече хора, да се опекат шишчета на скара, а ако имате барбекю, там вече няма никакъв проблем да се опекат големи шишове.
- И опцията шиш + останалото в тава. Стана си супер месото! Даже в тавата си беше по-сочно и е обяснимо защо.


Когато работех в ресторант, тези шашлици бяха голяма атракция и често поръчвани ястия. Сервирани на дървена дъска със стойка за шиша, метални шишове нанизани с различни видове меса, или само от един вид, с най-различни сосчета, зеленчуци, картофки. Вкусотия. Друго си е да има човек барбекю, но и в домашния условия все пак се получава вкусно.

Какво сложих този път като марината...
Идеята е взаимствана от книгата 1500 рецепти Бон Апети, с малко добавки.

Както писах, на шиша има около 700 г месо + 2 лентички свински гърди без кост, а в тавата има още около 1 кг. свинско месо и малко свински гърди без кост (около 200 г).


За около 6-7 порции:
* 1,7 кг свинско месо
* 300-350 г свински гърди без кост нарязани на слайсове
* 10-15 кисели краставички
* 350-400 г гъби ( в случая кралска печурка)
* 5-6 големи глави червен лук /почистени и срязани на две/

Марината:
* 1 с.л. пълна горчица
* 2 дафинови листа /стрити/
* 1 ч.л. чубрица
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. черен пипер
* сол на вкус /1 и 1/2 ч.л./
* 1 с.л. оцет
* 5-6 с.л. олио/зехтин
* 1 пълна ч.л. мед
* 150 мл червено вино

За месото в тава (+ 3-4 лъжици олио и по желание 3-4 л соев сос)


Продуктите за маринатата се смесват в купа и разбъркват хубаво. Месото се нарязва на едри парчета (ако ще се пече на голям шиш във фурната или в тава), поставя се в съд и се залива с маринатата. Оставя се да престои 2-3 часа.
Част от него се нанизва на шиша, като увивате парченцата и в лентичка бекон (нарязаните на тънко свински гърди без кост), като се редува с половинки глава лук, цели гъби и кисели краставички, а останалото се поставя в тава с останалите лук, гъби и краставици. В тавата се добавя и чаша вода + още малко мазнина (олио или зехтин), да кажем около 3-4 с.л. и пожелание още толкова соев сос, но може и без него.
Тавата не се покрива. Слага се първо шишът на стойката във фурната, а под него, едно ниво над долното, се слага тавата. Включва се на 180 градуса и функция грил с вентилатор. Пече се около 50-60 минути, като ако много потъмнее месото в тавата, може да обърнете парченцата с вилица. В тавата месото не трябва да остава на сухо.
Разбира се, важна е силата на фурната и всяка фурна пече различно. Та контролирайте и наглеждайте месото. Бодвайте с вилица да проверите дали е изпечено и да не го пресушите.
Изпеченото месо извадете, разрежете и може да консумирате така, но може да полеете и със соса от месото в тавичката. Разкошно е!


А ако имате барбекю или решите да печете на скара малки шишове, то всичко смятам е ясно. Месото за шишчета се реже на по-малки парчета, гъбите и лукът също и се нанизват на шишчета. А ако има големи шашлици и барбекю, то тогава благородно завиждам :)

Снимките обяснимо са тъмни. Пак снимах вечер, непосредствено преди вечеря, но се надявам все пак малко да предизвикат апетит :)



2 коментара:

vesela каза...

О, за месоядни, като нас е направо чудно това!

Kokona каза...

От един отбор сме, Веси :)