събота, 21 април 2018 г.

Базлама/Bazlama - хляб на тиган



Попаднах на тази рецепта от турската кухня тук: bazlama-pain-turc-a-la-poele-ramadan-2016.html
Има няколко интерпретации на рецептата, с добавяне на йогурт в тестото, на заквасена сметана, а в някои е само вода. Спрях се на вариант с мътеница, тъй като нямах налични заквасена сметана и кисело мляко. Направих си мътеница, като в чаша прясно мляко добавих лъжица оцет и оставих да престои 20 минути. В някои рецепти тестото е с лепкава консистенция и при хубаво месене става еластично, а в други е с по-твърда консистенция, но до толкова, че да не полепва по ръцете.
Ето още едно клипче, което гледах, за приготвянето на : Базлама

По преценка, дали искате големи базлами или по-малки, може да разделите съответно тестото на малки или големи топки и да разточите в желаната големина. Не ги пекох на слаб котлон. Нямах това търпение, затова и са препечени. Пекох на 7 степен от 9 налични  на котлона и това е резултатът. Ако имате нужното търпение, печете на слаб огън.
Не е посочено тиганът да се намаслява, но след като изпекох първата базлама, реших че все пак по-бързо ще се получат ако капвам по малко зехтин в тигана.


В една от рецептите видях добавен сусам, затова и при разточване на питките добавих отгоре сусам и разточих с точилката.
А ето и рецепта за 10 малки базлами или 5 големи. Долу горе с диаметър на тиган 24 см. за големите. Водих се по рецептата от първия споделен линк.

* 200 мл топла вода
* 125 г мътеница/ кисело мляко или заквасена сметана
* 25 г прясна мая
* 1 ч.л. захар
* 1 и 1/2 ч.л. сол
* 3 с.л. разтопено краве масло
* около 500 г брашно

* по желание сусам за поръсване


Добра опция е ако имате хлебопекарна или мискер с бъркалки за тесто, да омесите тестото по този начин. Пекарната ще меси около 20 минути, което на ръка е трудна опция. Мощен миксер би се справил успешно с тази задача, без да има риск да добавите много брашно и да стане твърдо тестото.
Продуктите се слагат в описания ред в хлебопекарната и се включва на програма тесто, да меси и втасва вътре тестото.
А с миксер първо се смесват течните съставки, по желание се активира маята в топлата вода с част от захарта и брашното, добавят се останалите продукти и се омесва тесто. Слага се в намаслена купа, покрива се със свежо фолио и се оставя да втаса.

Ако месите на ръка, в голяма купа разтворете маята в топлата вода, добавете захарта, няколко лъжици брашно, разбъркайте и оставете да втаса сместа. Добавете останалите продукти. На малки порции добавяйте брашното, бъркайте, а след това преместете на плота сместа и омесете меко тесто. Добавяйте по съвсем малко брашно и месете. Тестото отначало ще е леко лепкаво, но при хубаво размесване, около 15 минути, ще стане еластично и неполепващо по ръцете. Сложете в намаслена купа, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса, да изпълни купата.


Готовото тесто разделете на 5 или 10 части върху поръсен плот с брашно, съответно за малки или големи базлами. Оформете на топки. По желание върху всяка поръсете сусам и разточете с точилка в желаната големина. Подредете върху поръсен плот с брашно, покрийте с чиста кърпа и оставете да почиват 30 минути.
Загрейте тиган с дебело дъно ( На степен 5-6 за бавно изпичане, или ако като мен нямате търпение, загрейте до 7-ма степен, но внимавайте да не ги изгорите. При нужда намалете силата. Намасляването на тигана е по собствена преценка). Изпечете базламите и от двете страни.
Сервирайте по желание със сладко или солено :)
Може да ползвате и тънък тиган за палачинки, като съобразите температурата, тъй като там ще се изпекат много по-бързо и трябва да внимавате, да не прегарят.








2 коментара:

vesela каза...

Ох, на домашно тестено никога не мога да устоя...

Дарина Николова каза...

И аз съм така, Веси :)