сряда, 4 април 2018 г.

Въздушна питка с маслоЗа тестото:
* 300 мл прясно мляко
* 200 мл вода
* 1 с.л. сол
* 1 с.л. захар
* 2 яйца и 1 жълтък
* 60 мл олио
* около 1,200 кг брашно за баница на София Мел
* 1 кубче прясна мая (42 г)

* 100 г краве масло (със стайна температура)
* 1 белтък за намазване на питката
* сусам за поръсване

* малко краве масло за намазване на тавата за печене


Тестото може да се омеси и втаса в хлебопекарната, като продуктите се слагат в описания ред, а маята се натрошава най-отгоре.

В случая е месено на ръка.
Маята се разтваря във водата, в която е добавена захарта и 4-5 с.л. от брашното. Оставя се да втаса.
В дълбока купа се добавят яйцата, прясното мляко, солта, олиото, разбърква се сместа. Добавя се втасалата мая и на порции се добавя брашното, като се замесва меко неполепващо тесто.
Прехвърля се на плота, меси се в продължение на десет минути. Връща се в купата, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Тава за печене се намазва с краве масло. Хубаво е тавата да е висока, да расте нагоре питката, но вижда се, че и с плитка тава като моята се получава.

Втасалото тесто се изважда на плота. Разделя се на 3 равни части. Всяка една се разточва на кръг с диаметър около 40 см.
Намазва се единият кръг с размекнато краве масло и върху него се поставя вторият кръг. Следва отново намазване с масло и поставяне на третия кръг тесто. Разрязва се на 16 части. Първо през средата по диагонал на две. После по хоризонтал на две. И след това всяка четвъртина се нарязва на четири части.
Всяко парче тесто се разточва внимателно с точилка, да се разтегли малко, отново се намазва с масло и се навива на кифличка, от широката към тънката част. Кифличките се подреждат в намазаната с масло тава една до друга.
Питката се оставя да втаса. При мен отне не повече от 40 минути втасването при температура около 20 градуса в стаята. Намазва се с леко разбит с вилица белтък и се поръсва със сусам.
Слага се в студена фурна на средна скара. Включва се функция долно нагряване + вентилатор на температура 180 градуса и се пече около 50 минути. /Силата на температурата е относителна, а и всяка фурна пече различно. Ако питката потъмнява много бързо, може да намалите температурата или да покриете с лист алуминиево фолио / Проверява се с клечка забодена в парче от питката, която трябва да излезе суха.
1 коментар:

vesela каза...

Питка душичка:)