Прекалих със соса, но пък е много вкусен. Визуално може и да не ми се е получила, но като съчетание е екстра :)
Един лесен и сравнително бърз сезонен десерт, като изключим времето за изчакване и охлаждане на сместа.
За 5 купички от крем карамел:
* 200 мл пълномаслено прясно мляко
* 200 мл млечна сметана /30% масленост/
* 10 листенца салвия /може пресни, може изсушени/
* 100 г кристална захар
* 10 г желатин
* 30 мл студена вода
За соса:
* 300 г ягоди
* 100 г захар
* 50 мл вода
* 1 ч.л. нишесте /царевично или пшенично/
* 50 мл студена вода
Млякото, сметаната, захарта и листенцата салвия се слагат в съд на котлона и сместа се загрява до завиране. Маха се от котлона и се оставя да престои 30 минути, след което се прецежда.
Желатинът се разтваря в студената вода. Оставя се да набъбне и след това се втечнява на водна баня или за 10 секунди в микровълновата фурна. Не трябва да завира, а само да се втечни.
Добавя се към леко топлата млечна смес, но не гореща и се разбърква.
Сместа се разпределя в купички за крем карамел и се слага в хладилника за около 2-3 часа, да стегне.
Ягодите се смесват със захарта и 50 мл вода. Загряват се на котлона, колкото да се разтопи захарта, но и да запазят свежест и пуснат сок. Махат се от котлона и сместа се пасира.
Нишестето се разтваря в другите 50 мл вода и се изсипва към ягодовия сос. Сместа се връща на котлона, загрява се до леко сгъстяване на соса.
Оставя се да се охлади.
Охладената панакота се сервира, като с нож се минава по ръба на формичката от вътрешната страна, да се отлепи и след това се обръща в чиния. Ако се отлепва трудно, дъното на формичката се топва за секунди в купа с гореща вода и след това се обръща.
Панакотата се сервира с охладен ягодов сос.
По желание, ягодовият сос може да се прецеди преди да се сервира.
1 коментар:
Може би ще е по красива панакотата, без да е полята цялата със соса, но за вкуса не се и съмнявам:), много свежо, Даре!
Публикуване на коментар