петък, 15 юни 2018 г.

Черешов пай



За тестото:
* 1 яйце
* 100 г краве масло /студено/
* 100 г кристална захар
* 1 ванилия или 1/2 ампула течна ванилия
* 1 ч.л. бакпулвер
* 220 г брашно

За пълнежа:
* 500 г череши
* 150 г захар
* 3 равни с.л. царевично нишесте
* 100 мл студена вода


За тестото:
Продуктите се смесват в купа, като маслото трябва да е студено и нарязано на парченца. Стриват се с ръце, да стане тестото на трохи и постепенно се доомесва с ръце, да стане хубава топка тесто. Увива се във фолио за свежо съхранение и се поставя в хладилника за 1 час.

За пълнежа:
Черешите се срязват и се отстраняват костилките. Поставят се в тенджерка и се посипват със захарта. Загряват се на слаб огън, докато се стопи захарта и пуснат сок черешите.
Нишестето се смесва със студената вода и се разбърква.
Добавя се към черешите, увеличава се температурата на котлона и сместа се бърка постоянно, докато се сгъсти.
Маха се от котлона и се оставя да се охлади.


Фурната се загрява на 180 градуса.
Изважда се тестото от хладилника и се разделя на две части. Едната се разточва върху лист хартия за печене, с диаметър 20-22 см. и се поставя във форма с откопчаващо се дъно със същия диаметър. Може тестото да се разточи и постави директно в тавичка за пай. От останалото тесто се разточват лентички и се притискат по стените на формата. Изсипва се черешовият пълнеж, крайчетата с тестото по стените на формата се прегъват навътре. Ако има останало тесто, може с формичка да изрежете фигурки и да подредите върху пая.
Паят се пече 20 минути на 180 градуса, на средна скара, след което се намалява температурата и се пече още 30 минути на 160 градуса. Внимавайте да не изгори. Преценете според силата на вашата фурна.


Изважда се и се оставя да се охлади във формата, след което, ако формата е с откопчаващо се дъно, то се сваля и се разрязва на порции.
В случая моят пай не е добре охладен и пълнежът се разтече, но ако изчакате 3-4 часа, пълнежът ще е стегнат при сервиране.



1 коментар:

vesela каза...

Страхотен и много любим!