сряда, 17 октомври 2018 г.

Гулаш с три вида месо



За 3-4 порции:

2 килограма телешки кокали
300 г пилешко месо (филе или от бутче)
700 г свинска плешка
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 моркова
2 корена пащърнак
1 зелена пиперка/чушка/
1 червена пиперка/чушка/
500 г обелени домати консерва
сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
60-70 мл олио или зехтин
1,2 л. телешки бульон

1 равна с.л. оризово брашно за сгъстяване (може да се сгъсти с бяло брашно или пшенично/царевично нишесте, разтворено в малко студена вода, което да се добави минута, две преди да се махне ястието от котлона/.


Телешките кокали се слагат в тенджера на котлона, оставят се да заврат и водата се препенва. Преместват се в тенджера под налягане, добавя се 3 литра вода и от момента на завиране се варят 40 минути. По желание, за да стане по-гъст и наситен бульонът, може да добавите различни подправки и зеленчуци в тенджерата (като морков, целина, пащърнак, лук). /Аз приготвих бульона само с месото./

Изваждат се кокалите, сваля се месото от тях, бульонът се прецежда.

В тенджера с дебело дъно или дълбок тиган с дебело дъно се загрява мазнината и се задушават последователно нарязаните лук и чесън, след това се добавят нарязаните на колелца моркови и пащърнак, червена и зелена чушка.  След тях се добавят свинското и пилешкото месо нарязани на хапки, запържват се до златисто. Добавят се доматите и червен пипер, долива се 1-1,2 литра от прецедения бульон и се добавят сол и черен пипер. Ястието се оставя да се готви на среден огън под капак, докато поизври бульонът и свинското месо е готово (час, час и половина). Добавя се телешкото сварено месо.

Накрая се добавя разтвореното оризово брашно в 50-60 мл студена вода, или нишестето, разбърква се в ястието, и за минута, две се бърка, докато се сгъсти. Маха се от котлона и се сервира горещо. По желание само с препечен хляб, но може и с гарнитура от картофено пюре.


Няма коментари: