Плодовете на този екзотичен зеленчук може да се срещнат вече и по нашите пазари. Издържлив е и при правилно съхранение, може да имате за зимата под ръка чайот месеци наред. Откъснат издържа около 4-5 месеца.
Отглеждаме си успешно в нашата градина вече 3 години. И понеже не се отличава с някакъв характерен вкус, а по-скоро наподобява тиквичка и търпи на всякакви аромати, то заради ползите и витамините, реших да се опитвам да включвам в най-различни ястия.
Може да се консумира както суров, на салата, така и да се включва в различни ястия, като се пече, панира, добавят му се различни сососве.
Представям ви свежа и вкусна салата с чайот.
За 2 порции салата:
1 чайот
3-4 моркова
2 големи сладки, червени ябълки
Дресинг: 5-6 с.л. лимонов сок (може и повече)
4-5 с.л. зехтин
сол на вкус
½ връзка копър нарязан на ситно
Съставките за дресинга се смесват в купа и разбъркват.
Чайотът и морковите се почистват и обелват. Ябълките ако не са обработвани , може да не белите, а да ползвате с кората. В отделна купа се настъргват на едро ренде чайотът, ябълките и морковите. Подправят се с дресинг и салатата хубаво се обърква, да се овкуси.
Сервира се веднага.
Добре подправена с лимон, може да издържи няколко часа, без да потъмнеят зеленчуците.
Няма коментари:
Публикуване на коментар