петък, 30 ноември 2018 г.

Arayes /пита сандвич/ в бг вариант



За въпросната закуска, ако мога така да нарека - Arayes, научих от видеото на този симпатяга пътешественик, който обикаля света и опитва различна храна: https://www.youtube.com/watch?v=VoHX7Hnf40o
Тук е на кулинарно пътешествие в Йордания. Определено храната изглежда примамливо вкусна и щом не мога да се пренеса там, то поне мога да се опитам да направя нещо сходно до въпросната храна.


Arayes се правят с плосък хляб (арабски плосък хляб, но според мен може да се ползват катмери, може да се ползват гюзлемета направени от тесто). Може да попаднете на различни варианти, в които са ползвали различен вид хляб за приготвянето им ( и такъв с мая, и без мая), но главно пълнежът е от агнешко смляно месо, лук, черен пипер, сол, бахарат, куркума, магданоз, олио... и тук-там някои добавят сумак, чесън, или някоя друга по-различна подправка. Навсякъде има по нещо различно в рецептите.
Как да си направите подправка бахарат, може да видите тук: Бон Апети - подправка Бахарат
Друга опция, каквато ползвах аз е, да си направите питите сандвич със сместа от овкусени наденици за печене. Станаха толкова вкусни, че се съмнявам дали щяха да са по-вкусни, ако си бях овкусила сама кайма със свинско и телешко месо.

Ако разполагате с агнешко, задължително опитайте в оригинал рецептата. Изглежда обещаващо много вкусно.
Относно хляба, ако е арабска питка фино изтънена, то след изпичане може да се прегъне питата сандвич на две, като вътре се добави пълнеж и след това да се изпече на грил тиган. Или просто да се сложи върху една пита от каймяната смес и да се притисне с друга пита отгоре и така да се изпече на грил.
Ако ползвате тесто за арабски питки с мая и оставите разточеното тесто да се отпусне малко, то леко ще се надигнат и при печене ще образуват кухина, в която после да добавите каймата,  да намажете питката обилно с олио или зехтин и да изпечете от всички страни на грил тиган.

Тук може да видите едно видио за приготвяне на Arayes: https://www.pinterest.com/pin/353321533256492605/
И ето още един вариант на рецептата: http://hadiaslebanesecuisine.com/newsite/recipe-items/arayes/


Аз си ги направих по български :)
Изпекох си хлебчетата, които по съставки на тестото са като плоски катмери, които видях в едно видео, добавих овкусената смес от наденицата, изпекох с много зехтин на грил тиган и станаха убиец:).
Оригинални рецепти имате горе, в линковете. А ето и моя вариант:

За 6 сандвич хлебчета (които разрязани на 2 ще са 12 броя)

* 200 мл вода
* 1 ч.л. сол
* 2 ч.л. захар
* 10 г прясна мая
* 2 с.л. олио
* 400 г брашно (+ още при разточване)

Пълнеж:
* 600 г овкусена кайма (ползвах сместа от овкусени сурови наденици, като махнах червото - препоръчвам) Или може да си направите в оригинал с агнешка кайма, която да овкусите с подправките описани по-горе.

* зехтин или олио за намазване


Ако имате хлебопекарна, сложете продуктите в описания ред да се меси тестото в нея и да втаса вътре. Ако нямате хлебопекарна:
В купа се изсипва брашното, добавя се солта, разбърква се хубаво, прави се кладенче в средата, изсипва се хладка 200 мл вода, натрошава се маята, добавя се захарта, а след нея мазнината. Замесва се тесто.
Готовото тесто се оставя в купата, като се покрива със свежо фолио и се оставя да втаса на стайна температура. Не е нужно да увеличава двойно обема си, но поне малко да се надигне тестото.
Готовото тесто се изважда върху поръсен плот с брашно. Разделя се на 6 части, разточват се на плоски кръгчета. Оставят се да почиват 20 минути.
Загрява се тиган с незалепващо покритие. Периодично се намазва с олио или зехтин и се пекат питките една по една и от двете страни, на умерен огън (да кажем на 6-7 степен от 9 степени на котлона, или на 3-4 степен, от 6 степени). Не е нужно да потъмняват много, тъй като после ще се пекат още веднъж с пълнежа. /някои от моите малко ги поизпуснах, но не е от голямо значение/
Изпечените питки се оставят малко да се охладят. Разрязват се с нож на два полумесеца, а след това се прави джобче (като на снимките), което после се пълни с каймяната смес.
На всяко джобче се добавя овкусена кайма (по около 50 грама) и се притиска хубаво.
Намазват се от двете страни със зехтин и се пекат на грил тиган от всички страни, включително и от отворената страна с каймата.
Печенето е около 3 минути от всяка страна. Внимава се да не прегорят много, но и препечени са много вкусни.


Вкусни са също и направени само с кашкавал :)


Сервирайте Arayes с кисело мляко, млечно майонезен сос, печени зеленчуци - може и пресни, на свежа салата.


2 коментара:

Iliana каза...

Значи няма те, няма те... и после ставам на разногледа.

vesela каза...

Права е Илианка! Трапеза трепач!